Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио је фотографије унутрашњости Храма Светог Саве.

Задивљујућа лепота куполе храма Светог Саве украшене мозаиком који се простире на око 15 хиљада квадратних метара. Овај мозаик тежак је 320 тона и састоји се од 50 милиона каменчића.

Олтар са Христовом иконом, са распоном руку од 17 метара, површине је као цела Саборна црква у центру Београда.

Олтарски мозаик Богородице готово је истоветан оном из Аја Софије у Истанбулу.

Храм посвећен Светом Сави у Београду је по лепоти и величини у рангу Аја Софије са значајном разликом – у њему се врши православно Богослужење. Због тога храм Светог Саве у Београду, у години када је Аја Софија преобраћена у џамију, постаје ново поклоничко место православних ходочасника не само са Балкана већ из целог света.

Храм Светог Саве биће, уз храм Христа Спаситеља у Москви, највећи и најлепши православни храм на свету.

Осим радова у унутрашњости Храма, изводе се и радови на уређењу платоа око Храма Светог Саве који ће потпуно променити читав амбијент на овом простору и омогућити сагледавање лепоте Храма из свих праваца.

Уз помоћ председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, као и уз огромно залагање Српске православне цркве и Руске православне цркве, завршава се изградња Храма која је започета још давне 1935. и за коју су многи мислили да неће никада бити завршена. То су могли да мисле само они који не верују и не познају снагу српског народа! Срби су кроз изградњу овог храма показали да је љубав према својој вери и Светом Сави јача од свих искушења и недаћа које су га снашле у 20. веку.

Овај Храм је сведочанство наше нераскидиве љубави са братским руским народом, али и симбол снаге, моћи и континуитета српске државности од времена Светог Саве до данашње Србије!

Оставите Коментар