Мајор Зоран Божовић из црногорског Министарства одбране изјавио за телевизију “Нова М” да је за финансирање међународних мисија војске Црне Горе од 2006. до издвојено је око 20 милиона евра, а највише новца потрошено је у мисији у Авганистану.

Наводи се да учешће црногорских војника у мисијама годишње Црну Гору кошта између милион и по и два милиона евра. До сада је кроз мисије прошло скоро 600 црногорских војника, од тога највише у Авганистану – њих 498 припадника војске Црне Горе.

  • У Авганистану је 100 евра дневница. У том нивоу је ангажовање и наших припадника у Аталанти. Затим 90 евра је у Малију. Када говоримо о мисијама УН ту је двојако плаћање 59 евра плаћа Црна Гора, а 59 долара плаћају УН и на крају на Косову имамо 70 евра – рекао је он.

“Нова М” наводи да један црногорски војник током шестомесечне мисије у Авганистану заради 18.000 евра.

На подручју Косова и Метохије током ратних сукоба 1998. и 1999. године страдала су 34 припадника оружаних снага тадашње Савезне Републике Југославије из Црне Горе.

Према подацима Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе, они су страдали у борбама против албанских терориста из такозване Ослободилачке војске Косова или од НАТО бомби током агресије.

Оставите Коментар