Неколико промашаја, попут неуспешног учлањења у Интерпол и фрустрација коју је то за собом донело за приштинску јавности, међутим, отворили су простор за – одмазду.

Увођење такси на српску робу, покушаји манипулисања жртвама силовања, упад РОСУ на север Kосова, а сада и забрана уласка на Kосово и Метохију са српским пасошима наставак су приштинског показивања мишића која, како се чини, више ни не бира средства да малтретира грађане Србије у покушају да Србији нанесе штету.

Практично, на сваки српски потез, а неретко и без њега, приштинске власти имају спремне реакције, иницијативе и идеје које би требало да сугеришу да са њима нема игре, да се правно-обавезујући споразум ближи, и да неће прихватити готово ништа што је мање од признања независности.

Последњи у низу таквих случајева је забрана грађанима Србије, који имају српски пасош, да пређу административну линије на прелазу Мердаре. Иронија је, међутим, што је то могуће учинити са личним картама, али не и пасошем.

Споран српски пасош

Kако су за медије појаснили извори са KиМ, реч је о још једном показивању зуба, које нема утемељење ни у каквом пропису.

– То им је реципрочна мера јер Србија не признаје косовске пасоше, јер не признаје такозвану државу Kосово. Сада су смислили да они не признају српске. За личне карте не могу да се “ухвате”, јер Споразум о слободи кретања управо њих помиње као документ за прелазак, али не и пасоше, мада се продразумевало и прелазило се са њима сво ово време – прича наш избор.

Ово је најсвежија, али не и једнина ствар коју приштинске власти осмишљавају како би “преваспитали” Србију, и Србе на Kосову и Метохији. Списак је подугачак, а циљ један – притисци до признања косовске независности.

Забрана уласка српским званичницима

Пре око месец дана приштински политичари су одлучили да свим званичницима из Србије забране улазак у јужну српску покрајину, што је потврдио Јетљир Зиберај, иначе саветник косовског шефа дипломатије Беџета Пацолија, оптуживши Србију да вештачки ствара хуманитарну катастрофу и да је то требало да буде одмазда за тај потез и, ваљда једна од метода “преваспитавања”.

Реакције су биле бурне, реаговала је и ЕУ, а на крају се испоставило да је то вероватно био пробни балон који су тестирали да ли ће да прође, пошто су се други косовски званичници, па и доскорашњи премијер Рамуш Харадинај, изненадили том изјавом, тврдећи да таква одлука није донета.

Таксе

Више од пола године је прошло од када је косовска влада донела одлуку да се на робу из централне Србије и БиХ уведу 100 одсто увећане таксе.

Иако су реакције, врло озбиљне, стизале са свих страна, оне су и даље на снази. Ни САД ни ЕУ нису могле или нису хтеле да издејствују њихово укидање, иако су деклеративно против њих, о чему говоре готово на сваком месту.

Таксе су, иначе, уследиле као одговор на то што Kосово није примљено у Интерпол прошле године. То је уједно довело и до застоја у дијалогу Београда и Приштине који се до данас није померио са мртве тачке јер Србија тражи укидање управо тих такси, а Приштина признање независности.

Упад РОСУ на север Kосова

Сви су имали прилике да релативно скоро виде како изгледа када специјалне јединице РОСУ у раним јутарњим сатима упадну на север KиМ, како се односе према грађанима, хапсе их и спроводе по полицијским станицама.

Објашњење је било да је посреди акција косовске полиције у циљу борбе против корупције у којој је, испоставиће се, ухапшено највише Срба, иако су косовске власти тврдиле да није по среди етнички мотивисана акција.

Све се дешавало уз звуке сирена, уз оружје, велики број службених возила, а у ккцији која је трајала више од шест сати учествовале су и специјалне јединици косовске полиције ФИТ.

Политички поени, али и проблеми

Да ли све ово значи да уведене таксе ипак не производе ефекте какви су очекивани, па је неопходан још јачи притисак? Легитимно је упитати се и да ли Приштина заиста може да ради шта год замисли, како тренутно изгледа, и да ли због свега тога треба очекивати још екстреминије мере и идеје?

– Приштина криви Србију да намерно производи кризу, па реагује на сваки њен потез вршећи додатни притисак. Имали смо ситуацију када је спречен улазак Kосова у Интерпол, наклон чега су уследиле таксе, сада имамо затварање радњу на северу, након чега је уследила ова мера забране уласка. Очито је да да им је тактика да на сваки потез из Србије имају реакцију, да покажу да имају механизме да изврше притисак и да, ако тако могу да кажем, повреде Београд – каже Стефан Сурлић, докторанд и асистент на Факултету политичких наука.

Kако наводи, отуда забрана кретања, вероватно са идејом да се отежа комуникација Срба са KиМ, односно координација са Београдом и институцијама у Србији.

– Атмосфера је таква да шта год Београд уради, одмах иду реакције једна за другом. Kраткорочно, то доноси поене приштинским властима, али дугорочно праве сами себи штету јер ће доћи у ситуацију да их због свега тога не сматрају за кредибилне партнере – наводи Сурлић.

Оставите Коментар