Верници су дошли у великом броју да поздраве новизабраног патријарха српског и присуствују патријарашкој литургији која је одржана у 9 часова. Његова Светост архиепископ пећки, митрополит београдско карловачки и патријарх српски г. Порфирије устоличен је као 57.поглавар Српске православне цркве од времена Светог Саве и 46.патријарх по реду.

Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину. На крштењу је добио име Првослав. У чин мале схиме замонашио га је, на Томину недељу, 11. априла 1986. године, његов духовни отац, тада јеромонах Иринеј Буловић, садашњи Епископ бачки. Исте године, епископ рашко-призренски Павле Стојчевић, потоњи патријарх српски, рукоположио је монаха Порфирија у чин јерођакона у манастиру Свете Тројице у Мушутишту 23. јуна 1986. Године, да би 1990.године постао игунам манастира Ковиљ који је постао препознатљив по неговању византијског црквеног појања, али и по отворености према друштвеној заједници.

О свом идентитету и темељним вредностима на којима заснива своје служење Богу истиче да је Србин, али да је пре свега хришћанин, што је универзална вредност и зато проповеда и сведочи Христа, воли свој народ, али воли и све друге народе, сваког човека, сваку икону Божију. Тако је искрено и из дубине душе на данашњој надахнутој беседи рекао да што су већи гордост и сујета у души човечијој то смо затворенији, усамљенији и сиромашнији.

“Грешни цариник из Јеванђеља се ничим није могао похвалити, ни трунком врлине, али је имао једно. Свест о томе ко је и шта је, да је обичан и слабашан човек и да нема чим да се похвали осим осећања потребе за Богом. Јеванђеље нас учи да благодаћу божијом разумемо и препознамо своје стање и идемо путем покајања” – рекао је на крају данашње беседе наш духовни пастир и вођа, Његова Светост господин Порфирије.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар