Лидер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко погинуо је од експлозивне направе која је била постављена унутар кафића у Доњецку, рекао је у суботу новинарима саветник лидера ДНР Александар Казаков.

„То је била експлозивна направа без омотача, чији је основни принцип – експлозивни талас и ватра. Експлозија се догодила у тренутку када је он улазио у кафић. Прво је ушао телохранитељ, који је погинуо одмах. Други је у кафић ушао Александар Владимирович, а затим још један телохранитељ и министар за приходе и порезе ДНР Александар Тимофејев“, рекао је Казаков.

Он је навео да је експлозивна направа могла бити постављена у четвртак увече. Према његовом мишљењу, могуће је да су у терористички напад умешани исти људи који су организовали и атентате на команданте устаника Арсена Павлова „Мотороле“ и Михаила Толстиха „Гивија“.

Захарченко је погинуо у петак, 31. августа, у експлозији у ресторану „Сепар“ у центру Доњецка, а министар за приходе и порезе самопроглашене републике Александар Тимофејев тешко је рањен. Од експлозије је погинуо је и Захарченков телохранитељ.

Према наводима Министарства за ванредне ситуације ДНР, повређено је 11 људи, а власти ДНР су инцидент окарактерисале као терористички чин.

Вршилац дужности лидера ДНР Дмитриј Трапезников је рекао да је ухапшено неколико људи који су осумњичени да су учествовали у убиству. Они су потврдили да је реч о диверзији Кијева. Служба безбедности Украјине је негирала оптужбе да је умешана у убиство.

Оставите Коментар