Југославија је у ирачко-иранском рату помагала Ирачанимa. Процијењује се да је Југославија Садаму Хусеину продала оружја у вриједности од 2 милијарде долара. Такође, Ирак је слао своје авионе на поправак у Југославију, познато је 19 таквих авиона. Ти авиони су и остали у Југославији. Југославија је такође помагала ирачкој морнарици. Познато нам је то да је Ирак добио 3 миноловца класе Нештин 1981, као и једну фрегату 1982. То нису били једини бродови које је Ирак добио од Југославије. Знамо да је Ирак имао једну обалску јединицу у којој је било 6 југословенских бродова.

Ова јединица је имала операције у области јужно од Фао полуострва. Један југословенски брод је потопљен од стране Иранаца. Југославија је Ирак снабдијевала и са совјетском вучном хаубицом Д-30. Укупно је Ирак добио 100 хаубица од Југославије. Ирак је од Југославије добио и 300 тешких минобацача. Ирак је од Југославије добијао и санитарну помоћ. Југославија је Ирачанима слала пакете прве помоћи са по 2 инјекције атропина.

Поред свега овога, Југославија је Ираку дала још и десетине хиљада лаког оружја, као и око милион граната. Југословенски специјалисти су такође помагали Ирачанима да пробију иранске шифре.

Advertisements