ИСТРАГА се ове недеље обрела у Раковици у фабрици ИМР- Индустрија мотора Раковица. Овај некадашњи гигант који је основан јос 1927. године у Kраљевини Југославији и преживео Други светски рат, промене у Србији 5. октобра и ДОС није успео да преживи. Kако овај гигант изгледа данас?

Индустрија мотора Раковица запошљавала је некад 7.700 радника. После петог октобра долази до масовне деструкције индустрије у Раковици. Раковица која је некад запошљавала 20.000 радника у овој тешкој индустрији, сведена је на неколико стотина радника после доласка ДОС-а на власт.

Индустрија мотора Раковица после петог октобра почиње да пропада. Од 7.700 радника, данас је остало свега 100 радника. Овај гигант је производио на хиљаде мотора годишње. ИМР је такође производио и тракторе који су се извозили у иностранство. Блиско је сарађивао и са Змајем из Земуна у производњи трактора. Сам ИМР током своје историје произвео је 50.000 мотора и неколико хиљада трактора.

ИСТРАГА је направила кратак видео о стању у ком је ИМР остављен од страње ДОС кадрова који су водили ову фабрику. Некад бисер Раковице и други дом 7.700 радника, данас је ругло Раковице које грађани избегавају. Данас Србија не производи своје моторе и тракторе. ИМР је уништен како би се тржиште ослободиле за стране тракторе и моторе. Без посла је остало 7.700 радника.

Погледајте прилог ИСТРАГЕ из ИМР-а.

Још фотографија из ИМР.

Оставите Коментар