Култно место друштвеног живота града свакодневно се урушава још од 2008. године, када га је локална власт купила од Војске Србије за 57,8 милиона динара

Иако се налазио у плану капиталних инвестиција за 2019. годину, са опредељених 50 милиона динара буџетских средстава за његову обнову, Дом војске у Шапцу и даље стоји као уклет на једној од најатрактивнијих градских локација. Девастиран споља, а још више изнутра, овај репрезентативни објекат, који је био незаобилазан визуелни детаљ на шабачким разгледницама из друге половине 20. века, постао је жртва деценијске недоумице овдашње локалне власти шта с њим да уради. Као на филмској траци, мењале су се се идеје: да буде срушен и да се на том месту изгради пословни центар; да се понуди на продају; да буде реконструисан… а обично у време неких изборних кампања.

Дом војске (претходно Дом ЈНА), градска управа у Шапцу купила је, као убудуће непотребан, од Војске Србије почетком 2008. године за 57,8 милиона динара. Зграда од око 2.100 квадрата, са пространим двориштем у позадини (укупно 38,5 ари), сазидана је од 1960. до 1962. године, према пројекту угледног професора Владимира Бјеликова, а касније је проглашена за споменик културе, као један од најзначајнијих примера архитектуре у граду тог времена. Дом је деценијама био култно место друштвеног живота, не само војних већ и цивилних лица, овде је радио биоскоп са 500 места, у његовој великој сали прве концерте у Шапцу имали су „Бијело дугме”, „Индекси” и многе друге тада најпопуларније музичке групе.

Исте 2008. године, у кампањи за тадашње локалне изборе, који су одржани 11. маја, тадашњи градоначелник Милош Милошевић (ДС, потом Заједно за Србију) најавио је на локацији дома изградњу пословно-стамбеног објекта површине 12.000 квадрата са подземном гаражом од 3.000 квадрата. Овој згради је том приликом чак и наденуто име „Шапчанка”, по угледу на другу познату пословну зграду у центру Београда. Међутим, чим су избори прошли, локална власт је саопштила да до реализације пројекта ипак неће доћи, правдајући се финансијском кризом у свету и граду.

Пропаст замисли идеје о градњи такозваног симбола Шапца 21. века веома брзо је отворила врата девастацији дома. Пошто се војска иселила, а препуштен потпуној небризи, објекат се веома брзо нашао на мети људи који су из њега узели све што се могло однети. О немару власника, сведоче разваљена улазна врата, почупане инсталације, полупани многи прозори, поготово у анексима дворишног дела зграде, где је из степеништа чак израсла вишегодишња коровска биљка – кисело дрво. Двориште је у међувремену разграђено и уместо зелене површине изграђен је паркинг, са којег приход убира градско јавно предузеће.

Идеја о продаји дома стављена је „на сто” одмах на почетку 2016. године, локални избори су одржани 24. априла, а подржана је и скупштинском одлуком владајуће већина на челу са страном ЗЗС. Иако је понуда била одаслата локалним привредницима, веома брзо је гурнута под тепих, пошто је процењено да би финансијска инјекција градској каси пред изборе ипак била већа штета од одијума јавности. Тридесетак угледних архитеката је упутило захтев градоначелнику Небојши Зеленовићу да се одустане од ове одлуке, а прикупљена је и петиција коју је потписало преко 2.000 људи.

Зашто Дом војске није реконструисан током 2019. године, како је то било предвиђено планом капиталних инвестиција, коју су освојили одборници градског парламента, челници локалне власти нису објаснили. Ових дана, после посете Шапцу новог амбасадора САД у Београду Ентонија Годфрија, члан градског већа Игор Марсенић је на друштвеним мрежама обнародовао да је имао прилику да представи пројекте које изводе и важност отварања „Америкен кутка” у овом граду. Од Марсенића се касније могло и чути да ће посредством америчке амбасаде град аплицирати за грантове који ће бити употребљени за реконструкцију Дома војске.

И док јавност у Шапцу стидљиву најаву отварања „Америчког кутка” види као увод у будућу поделу просторија Дома војске многобројним невладиним организацијама окупљеним око актуелне шабачке власти, испред овог објекта ипак се последњих дана нешто гради. Али није почела реконструкција зграде како су то објавили поједини медији већ је у питању партерно уређење терена на такозваном цветном тргу.

Градска управа склопила је уговор са приватном фирмом да испред Дома војске замени део бехатона, постави ивичњаке, јавну расвету, пет кантица за смеће, шест дрвених клупа без наслона и девет држача за бицикле. Изведене радове платиће са ПДВ-ом 5.755.824 динара.

Оставите Коментар