Паралелно са изборима на половини мандата у САД, у Калифорнији ће се наћи и иницијатива „Кал-3“, односно подела државе на три нове

Информер/printscreen
Информер/printscreen

На гласачким листићима 6. новембра, паралелно са изборима на половини мандата у САД, у Калифорнији ће се наћи и иницијатива „Кал-3“, односно подела „златне“ државе САД на три нове. Ако иницијатива милијардера Тима Дрејпера, после шест година кампање, добије већину гласова, биће покренут процес поделе Калифорније. Била би то прва подела државе САД од одвајања Западне Вирџиније 1863. године.

Нова држава Калифорнија покривала би територију око Лос Анђелеса до округа Монтереј. Северна Калифорнија укључивала би заливску област и Сакраменто. Јужна Калифорнија протезала би се од Сан Дијега до Фресна.

Дејпер тврди да би три државе значиле бољу инфраструктуру, боље образовање и ниже порезе. „Кал-3“ значио би истовремено додавање четири сенатора у Сенат САД, али би унео нервозу и међу демократе у САД. Калифорнија, наиме, има 55 гласова електора који традиционално припадају кандидатима демократа. Уколико би промене биле изгласане, Јужна Калифорнија могла би да постане „свинг“ држава која у изборним циклусима није константна у подршци једној странци.

Устав САД дозвољава формирање нових држава, али нова држава може да приступи САД тек уз сагласност заинтересованих држава, као и Конгреса. Ако „Кал-3“ освоји поверење бирача, законодавно тело такође мора да потврди одлуку. После тога би она била упућена Вашингтону, на одобрење савезног нивоа.

До сада је забележено више од 200 покушаја поделе Калифорније, основане 1850. године.

Извор: informer.rs