Београд ће наредних година поново добити трамвајску линију број један, која ће саобраћати од Славије до Калемегдана, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је подсетио да је током прошле године студија саобраћајних стручњака позитивно оценила оправданост потребе за увођењем поменуте линије.

– Током наредних година кренућемо у реализацију пројекта успостављања трамвајске линије од Славије до Калемегдана, где ће се она рачвати лево и десно. Линија ће ићи преко Трга републике, кроз Васину и преко Студентског трга, Узун Мирковом до Калемегдана – рекао је Весић гостујући на ТВ „Студио Б“.

Он је истакао да ће се радови на реализацији овог пројекта одвијати постепено.

– Прво ће приликом реконструкција Васине улице и Студентског трга, које почињу следеће године, бити постављене шине које ће једним делом прелазити и преко Трга Републике. Касније, када се буде радила реконструкција Теразија и Улице краља Милана, шине ће бити постављене и на том делу. Посебно сам задовољан чињеницом да ће центар града, односно Улица краља Милана постати саобраћајница којом ће превасходно саобраћати трамваји. Ова улица ће на тај начин оживети јер ће имати више простора за шетњу или баште угоститељских објеката – рекао је Весић.

Говорећи о остацима зидина који су пронађени током реконструкције Трга Републике, Весић је рекао да ће се следећег четвртка, када се заврше археолошка истраживања, знати да ли су у питању остаци Стамбол капије или Витенбершке капије.

– Тада ће Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштити о којим је зидинама тачно реч. Оно што су нам јуче рекли, сонде су спуштане до четири метра дубине, што је ниво на којем се налазе темељи и што показује како се у то време озбиљно градило. Која год капија да је у питању, сигурно је да ће бити сачувана јер Београд чува своју историју – рекао је заменик градоначелника.

Одговарајући на питања гледалаца, Весић је истакао да ће током првих месеци следеће године бити потписан уговор о изградњи канализације у Крњачи, односно на читавој левој обали Дунава.

Пројекат је вредан 70 милиона евра, навео је Весић, јер је у питању велики посао који ће трајати више година.

Весић је најавио да ће током текућег месеца бити расписан и тендер за изградњу дома здравља у Борчи.

– Реч је о великом објекту, површине 6.500 квадратних метара, тако да ће грађани Борче и околних насеља имати све што им је потребно када је здравствена заштита у питању.

Горан Весић је рекао да се тренутно активно ради на проналажењу локације за гробље за кућне љубимце у Београду и да ће тај проблем бити решен чим Урбанистички завод одреди локацију за ту намену.

– Јуче сам имао састанак са директорком Урбанистичког завода Весном Тахов и разговарали смо о томе да они у наредном периоду одреде локацију за гробље за кућне љубимце. Град ће издвојити новац и изградићемо гробље за кућне љубимце – казао је Весић.