Два капитална пројекта Града Кикинде-изградња пијаце и фабрике воде, све су ближи остварењу циља. Кикинда би у априлу требало да добије модерну, нову пијацу у центру града.

Један од највећих капиталних пројеката у последњих неколико деценија чија, укупна вредност износи око 300 милиона динара реализује, се средствима локалне самоуправе и Управе за капитална улагања АП Војводине која учествује већим делом са око 250 милиона динара.

  • До сада је завршена комплетна прва ламела пројекта коју чине већ функционални локали из улице Војводе Путника. Друга и трећа ламела представља затворен простор предвиђен за зелену, млечну и робну пијацу, као и тржни центар са девет локала, на чему се сад интензивно ради. Завршено је 60 одсто од предвиђених радова, преостало је уређење ентеријера и увођење инсталација-рекао је помоћник градоначелника Светислав Вукмирица.

Изградња једне од најбољие уређених пијаца у Војводини почела је јула 2018., али је епидемијска ситуација успорила радове и отежала реализацију пројекта, што је разлог непредвиђеног померања рока од три месеца до коначног завршетка. Простираће се на 3.300 квадратних метара, а 130 тезги биће у потпуности наткривено. Имаће свој паркинг и прилаз из пешачке зоне, чиме ће се избећи досадашње гужве.

Други капитални пројекат који ће решити вишедеценијски проблем пијаће воде у Кикинди требало би да буде завршен за две и по године од момента почетка изградње постројења за пречишћавање.

  • Све уговорне стране потписаће током фебруара финални предлог споразума, након чега ће се приступити реализацији пројекта. Рок за завршетак фабрике биће 828 дана, у оквиру којег извођач радова има обавезу да заврши постројење за прераду воде, а Град ће у том периоду заменити остатак старих водоводних цеви и решити проблем водоснабдевања, за шта ће бити потребно око 170 милиона динара.

Средства ће делом обезбедити локална самоуправа, а остатак планирамо да добијемо конкурисањем са готовом пројекто-техничком документацијом путем државних фондова-рекао је Вукмирица. Као предуслов за добијање фабрике воде, урађени су обимни радови током претходних пет година на изградњи нових бунара, замени и реконструкцији неколико километара дотрајалих азбест-цементних цеви, старих водомера и довођење целокупног водоводног система у потребно функционално стање.

Пројектовање и изградња постројења у Кикинди, са резервоаром чисте и пумпном станицом прерађене воде, планирана је на изворишту Шумице. Инвестиција је вредна 9,5 милиона евра, од чега је 6 милиона кредит немачке KFW банке, док је преосталу суму обезбедило републичко Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

В. Н.

Оставите Коментар