Председник привремених косовских институција Хашим Тачи није имао никаквог разлога да оде у Хаг, нити је њега Специјализовано веће и тужилаштво у Хагу имало разлога сада да зове. Једино уколико није на делу политичка нагодба.

Ово за Спутњик каже адвокат Горан Петронијевић уз стручну оцену да суд требало да саслуша Тачија у фази пре предаје оптужнице, а не сада.

Обелодањивање да је предата оптужница против Тачија када он већ улази у авион за Вашингтон на разговоре о економским питањима са председником Србије био је политички трик да се ти преговори минирају и да се покуша да се преговори врате под контролу оног дела „дубоке државе“ који има утицај на Брисел, оцењује саговорник емисије радио Спутњика „Од четвртка до четвртка“.

Тачијево саслушање — нагодба и издаја?

„Није ми јасно шта у овој фази оптужнице Тачи разговара са тужиоцем, да ли је то у питању нека политичка нагодба у смислу трампе или Тужилаштво даје одређене концесије за продуживање рада Еулекса. Прекидање мандата Еулекса био би огроман проблем за наставак рада тог суда, јер има улогу његове продужене руке на терену. Ако се покаже да тај суд показује благонаклоност према Тачију, а убеђен сам да хоће, онда би то могло да буде резултат договора. То је врста издаје његових сабораца, а то ће они врло брзо да схвате“, рекао је Петронијевић.

Фаза поступка у којој се све то догађа, је према мишљењу саговорника Спутњика, такође занимљива. Потпуно је суманута, каже Петронијевић, Тачијева изјава да су његови браниоци причали са тужиоцем шест сати.

„Фаза је између предаје оптужнице и њеног потврђивања, одбацивања или враћања на допуну истраге. Ако се Тачи сада изјашњава о тачкама оптужнице онда би то могло да значи да је судија за претходни поступак вратио оптужницу на допуну. Ипак, видимо да је ова фаза поступка тајна до потврђивања оптужнице и то ми све више личи на нову злоупотребу Суда кога ја више сматрам политичким него правним механизмом“, нагласио је он.

Најс продавао доказе из случаја Милошевић

Тачи је у Хагу за браниоца ангажовао никог другог до Џефрија Најса који је био тужилац на суђењу бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу, након чега је постао „омиљени“ адвокат терориста из ОВК.

Петронијевић каже да има озбиљних индиција али и доказа да је управо он продавао Албанцима доказе из случаја Милошевић.

„Он је директно злоупотребљавао функцију тужиоца, узимао доказе, крио их и касније продавао албанској страни. Најс је чак недавно тужио косовску Владу за 600 хиљада евра дуга. Од чега је тај дуг настао? Дакле, његова улога је за сада прљава и замагљена“, рекао је саговорник Спутњика.

Договор са Албанцима могућ, али са менторима…Упоредо са процесом Тачијевог појављивања у Хагу, у Бриселу су настављени преговори Београда и Приштине али је уместо председника привремених косовских институција преговарачко место заузео премијер Авдулах Хоти.

Петронијевић сматра да преговори Србији ништа неће користити осим што ћемо избећи одређене притиске на међународном плану. Убеђен је да би наши представници могли да се договоре са Албанцима али не и са делом „дубоке државе“ која подржава Трампове противнике.

„То су они представници демократске администрације који су тридесет година малтретирали читав свет и који су створили Косово као свој пројекат. Ми преговарамо са њима, а са њима нема договора“.

„Албанци, на сву нашу срећу, нису спремни ни на шта. Они само знају једно, а то је да неће ништа и то је за нас добро. Ми ћемо стално преговарати и показивати добру вољу, јер се за ових 20 месеци променила и геополитичка ситуација у нашу корист“, нагласио је саговорник Спутњика.

Заједница српских општина — политички трик

Европска унија, каже Петронијевић, нема капацитет за посредовање у преговорима, нити капацитет да обезбеди оно шта је договорено.

„Уверен сам да албанска страна и у моменту када је отпочела преговоре о формирању ЗСО није имала намеру да то испуни. То је био трик, а имали су и наклоност дела преговарачког тима. Елементарна ствар која би налагала повратак кредибилитета ЕУ да води те преговоре била би да косовску страну ‘охрабре’ или ‘притисну’ да се формира ЗСО као један од услова за наставак преговора“, рекао је Петронијевић.

Он наглашава да га је мало обесхрабрило то што ЕУ нуди разговор на два колосека. Један, би се, како каже, водио у правцу тог већ постигнутог дела споразума, а други део који би паралелно ишао требало би да буду неке нове обавезе.

„Нема дилеме да српска страна мора да преговара али не би требало да преузима било какву престацију, а поготову не да је спроведе до момента док се не формира ЗСО. Њеним формирањем би ЕУ показала да има озбиљне намере да дође до нормализације односа Београда и Приштине или нормализације живота на овом простору, јер је опште позната ствар да ни ти Албанци немају куд нити ми имамо куд, дакле морамо живети једно поред других или једни са другима“, нагласио је саговорник Спутњика.

Наташа Милосављевић

Оставите Коментар