Немачки научници траже 4.000 добровољаца који ће присуствовати експерименталном концерту 22. августа у Лајпцигу, како би се утврдило колики је ризик од преношења корона вируса на манифестацијама које окупљају велики број људи, пише Дојче веле.

Експертимент организује тим истраживача са универзитетске клинике у Халеу на истоку Немачке. Сви учесници експеримента, старости између 18 и 50 године, мораће да имају негативан резултат теста на корона вирус. Концерт ће бити одржан 22. августа у Лајпцигу, а на њему ће наступати популарни поп певач Тим Бенко, како би се „понашање публике што више приближило стварности“, наводе организатори.

Добровољци ће на концерту морати да носе ФФП2 филтер маске, а у експерименту ће бити коришћено и флуоресцентно дезинфекцијско средство.

Ово средство, осим у заштине сврхе, биће употребљено како би се пратило које површине публика најчешће додирује. Поред тога, учесници експертимента ће добити и уређај који ће научницима омогућити да прате њихово кретање и удаљеност од осталих добровољаца.

Научници сматрају да ће највећи изазов бити процена података, а у плану је тестирање три могућа сценарија.

Први сценарио подразумева улазак публике на два улаза, без дистанцирања и других мера заштите од корона вируса.

Други сценарио предвиђа спорији улазак публике на више улаза, са строжим заштитним и хигијенским мерама.

Трећи сценарио укључује седење добровољаца на трибинама на међусобној удаљености од 1,5 метара, а у овом делу експертимента требало би да учествује 2.000 људи.

Експеримент има за циљ да утврди под којим би условима било могуће поново одржавање манифестација са великим бројем људи, које би у Немачкој поново требало да буду дозвољене од 30. септембра.

Осим тога, циљ експеримента је и да утврди са колико других људи један посетилац има контакт када присуствује оваквом догађају.

Истраживачи се надају да би резултати могли да помогну формулисање математичког модела који би био употребљен у циљу спречавања ширења вируса на великим манифестацијама.

Очекује се да ће први резултати студије бити готови крајем септембра, четири до шест месеци од спровођења експеримента.

Оставите Коментар