На крушевачкој Багдали на Дан светог краља Стефана Дечанског, почела је градња величанственог храма, посвећеног Светом Архангелу Михаилу, а по узору на задужбину цара Душана манастир Светих Архангела код Призрена.

Камен-темељац освештао је и уградио епископ крушевачки Давид, у сарадњи са старешинама Еперхије крушевачке у присуству више хиљхада верника, ме]у којима су били директор БИА Братислав Гашић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, бројни привредници града и окружења.

Градња је најављена још 1991. године од када се чува камен темељац из ћелије Светог Симеона, као и још два камена, са Хиландара и из Призрена, а гради се у години великих јубилеја, 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 630 година од Косовског боја.

Припремне радове извело је крушевачко предузеће Техноградња, а прве лопате бетона уз Камен- темељац и Повељу уградили су епископ доктор Давид Перовић и диреклтор БИА Братислаав Гашић, као и неколицина привредника Крушевца.

Овај дугоочекивани Саборни храм на Багдали, који је трећи уз цркву Светог Јована Крститеља и отонду посвећену Светом Ђорђу и Светом Димитрију, те реплику Нјегошевге капеле, као и недавно отвореног Парка минијатура Србија, са десет реплика најзначајнијих манастира у Србији, градиће се прилозима верног народа и околине, али и Крушевљана који живе широм света.

Р. Б.

Оставите Коментар