Обновљен Споменик Црвеноармејцима који су страдали у борби за ослобођење Крушевца у Другом светском рату 14. октобра је на једном месту поново окупио представнике два словенска народа, који су заједно извојевали слободу пре тачно 77 година.

Поред реке Расине откривено је проширено спомен обележје са три нова барељефа “Војник”, ”Пламен” и “Орден победе”, која су Крушевљанима даровали Руси из Липецка, братског града.

  • Други светки рат је прогутао на милионе људе, донео страшна страдања и разарања, бол и несрећу – део је прочитаног обраћања градоначелнице Липецка Евгеније Јуваркине. – Данас, много година касније, ми поштујемо подвиг сваког војника, официра, ратника, сећамо се свих оних који су жртвовали живот за светлу будућност и слободу.

Откривању Споменика Црвеноармејцима са исправљеним именима 22 настрадала војника присуствовао је Евгениј Чуносов, представник Савеза официра ваздушно-десантне армије и ветерана ратних операција, које је са Удружењем ратних ветерана “Бојево братство” из Крушевца заслужно за цео неимарски подухват.

  • Убеђен сам да простор где се налази споменик остаје место заједничког поноса, место успомене и поштовања подвига и војника Црвене армије који су погинули при ослобођењу Крушевца – напомиње Чуносов ,додајући да је отварање споменика на Дан ослобођења града – сведочанство заједништва два народа, доказ везе старих и нових генерација.

Руководство Крушевца, са градоначелницом Јасмином Палуровић, положило је венац, заједно са делегацијама Војске Србије, борачких организација,ветерана. Појединцима заслужним за обнављање споменика испред Скупштине града, борачких организација две земље,уручене су медаље и плакете.

У раним јутарњим сатима 14. октобра 1944. године, трупе Црвене армије под командом генерала Миљајева започеле су борбу за ослобођење Крушевца. У град су продрле две колоне Црвеноармејаца. Прва из правца Варварин-Шанац-Јасика, друга правцем Ђунис-Гаглово, Војно-технички завод Обилићево. Развијени у борбени поредак, борци Црвене армије и Треће српске бригаде брзи су разбили непријатељске снге. Најжешће борбе водиле су се за мостове. Борба се завршила победоносним уласком трупа тачно у 14 сати.

С. Бабовић

1 KОМЕНТАР

  1. Ово је лаж и ви то знате, допустили су да учине геноцид партизани из црне горе, хрватске и босне, да праве ослободиоце отерају и побију недужни народ, сада су и цркву подигли на том месту, наравно склонили су таблу о овоме. Питам се ко је све против истине… Те исте убице су издале и ту црвену армију, па и њихове побили… О томе сви ћуте, од цркве до историчара, зашто и ви стајете на њихову страну.

Оставите Коментар