Рођена Цетињанка Јефимија Ђиновић упутила је отворено писмо Милу Ђукановићу, председнику Црне Горе, поводом покушаја да се отму светиње Српске православне цркве.

Кунем ти се у Острог, Дечане и Крку да нећеш проћи са непријатељским законом иза којег стоји твој потпис, поручује Јефимија. Писмо преносимо у целости.

Господине Ђукановићу,

Обраћам ти се као девојка чији су корени из села Ђиновићи надомак Цетиња, чији је ђед рођен у Скадру, а ја у светој Метохији и чија фамилија, стричеви, ујак, браћа, тетке, сестре, братанци живе од Зете преко Берана, Подгорице, Бара и Сутомора.

Поуздано знам да су и твоји преци гинули за Цетиње, ратовали за Скадар и давали своје животе у Метохији. На време ти кажем, иди код своје мајке да ти понови ове моје речи и исприча ову причу. Знам по чијем си наређењу отишао најдаље од свих до сад у историји Црне Горе! Уразуми се и повуци овај срамни закон!

Не иди на Светог Петра Цетинског и Светог Василија Острошког и све свеце и молитвенике пред Господом који осам векова у Црној Гори молитвено обитавају у Православљу.

Ђед ти се преврће у гробу, мајка мора да ћути, али пази једног дана твоји потомци ће те се одрећи.

Не започињи нову битку на Брдоњелу, Крусама и Мојковцу… Ти ћеш бити крив за све! Поменух ове битке у којима је учествовао мој прађед, јер потомци таквих јунака данас су у литијама и молитвама по васцелој Црној Гори, све од Берана па до мора.

Сад ти се чини да си већи од Бога, а доћи ће време да понизно пузиш, као што сад пузиш пред својим господарима са запада.

Дуго пузиш и служиш непријатељима који бесомучно и зликовачки бомбардоваше Крајину, Црну Гору, Косово и Метохију.

Кунем ти се у Острог, Дечане и Крку да нећеш проћи са непријатељским законом иза којег стоји твој потпис.

Имаш два избора:

  1. Или се поврати и буди човек 2. Или ћеш остати људска нула, презрен од Бога и људи.

Ако наставиш да кидишеш на наше светиње, кућа ће ти се угасити, запамти добро.

Ово ти пише девојка која је једва извукла живу главу из родне Ђаковице у лето 1999 године од УЧК крволока и НАТО злочинаца. Кошена сам тим бомбама и њиховим гелерима док сам се играла са лутком у свом дворишту.. али ми је Бог дао снагу, Љубав, тврду Веру и Наду.

Јача је наша љубав према светињама, него твоја мржња коју производиш међу браћом.

Биће нас сваког дана више на страни правде, у борби против безакоња, јер у нама тече крв Светог Саве, Обилића, Петровића, Вукотића и свих који смо заклети под Косовским Заветом и Лазаревом клетвом.

Остало ти је још мало времена.

Упамет се добро, Ђукановићу!

Јефимија Ђиновић, етно појац са Косова и Метохије

Оставите Коментар