Одборници Скупштине града Београда сутра гласају за План детаљне регулације за Линијски парк на Дорћолу, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

  • Тиме су се стекли услови да распишемо тендер а до краја године почнемо да градимо Линијски парк, који ће се простирати од Бетон хале до Панчевачког моста – навео је Весић.

Он је прецизирао да ће изградња парка трајати три године, и да ће коштати 55 милиона евра.

  • У буџету за ову годину издвојили смо 15 милиона евра за овај парк, који је пројектовало 55 младих архитеката. Тамо где је некад пруга одвајала Београд од реке сада ће бити Линијски парк са пет километара бициклистичких стаза, 100.000 метара квадратних пешачких површина, 200.000 метара квадратних зелених површина, 5.000 нових стабала и 500 клупа. То ће потпуно променити тај део града – указао је Весић.

Он је додао да ће парк имати седам целина.

  • Предвиђени су зелени зидови, зелени кровови и кровне баште, а у оквиру јавне зелене површине биће обезбеђени и садржаји за птице и друге животиње, еколошка станишта, острва свежине, еко урбани мобилијар и зелене звучне баријере код транзитног саобраћаја – описао је заменик градоначелника.

Он је истакао да ће испод парка бити изграђена четири подземна пролаза за аутомобиле и то у наставку улице Тадеуша Кошћушка у правцу Дунава, те испод Дунавске улице и Линијског парка. Такође у Кнежопољској улици и у наставку Цвијићеве улице.

Градиће се, према његовим речима и нова водоводна, канализациона и електроенергетска мрежа, телекомуникациона инфраструктура и нови гасоводни капацитети.

  • Линијски парк планиран је као јединствена целина површине око 22,8 хектара, на шеснаест парцела и биће део јединственог система зелених површина Београда, а делови парка треба да буду уређени као функционалне целине за одморе и рекреацију – поручио је Весић.

Оставите Коментар