Три четвртине млађих од 19 година залажу се за враћање обавезног војног рока у Србији. Младе генерације имају поверења у војску, оцењују стручњаци.

Чак 75 одсто младих у Србији би се сада одазвало позиву за војску и редовно је служило, показало је велико истраживање „Стратешког маркетинга“ и „Дајрект медије“. Анкета је показала да 63 одсто њих сматра да у нашу земљу треба да се врати редовно служење војног рока.

Ово истраживање спроведено је међу 1.200 испитаника рођених од 2000. до 2013. године.

  • Међу испитаницима од шест до 19 година, две трећине њих, односно 75 одсто анкетираних радо би ишло у војнике, а 63 одсто гласало је за поновно увођење војног рока. Свакако да не можемо генерализовати целу једну генерацију, али можемо, а то и јесте била наша највећа амбиција, да уздрмамо неке веома распрострањене предрасуде и стереотипе о садашњим тинејџерима, које смо и ми заједно врло често склони да олако прихватамо и шерујемо – наводе у „ИПСОС Стратешком маркетингу“.

Генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић истиче за Информер да резултати овог истраживања само показују да данашња деца и верују у државу и гаје љубав према њој.

  • Заиста охрабрујући подаци и морам признати да сам поносан на овакве ставове наше омладине. Велики је проценат омладинаца који желе враћање војног рока, а тек ових 75 одсто који би се радо одазвали војном позиву говори да се у Србији војсци верује. Ово потврђује да се наша деца васпитавају да гаје љубав према својој земљи. Исто тако све те младе наде виде и чују колико се улаже у војно наоружање и да ту има и посла за њих – наглашава Миладиновић и додаје:

  • Војска није више симбол рата, већ симбол мира, а свака држава која има добру и велику војску значи да има сигурност и наша деца су и те како тога свесна – напомиње наш саговорник.

Потребно више војника

Војни аналитичар Владе Радуловић истиче да је најважније то што наше момке и девојке нико не мора да тера да иду у војску, већ они то сами желе.

  • Драго ми је што у јавности влада позитивно мишљење о војсци и војницима. Посебно је добро што су млади људи у толиком броју за враћање обавезног војног рока. Није поента приморати момке и девојке да иду у војску, већ да они то сами заиста желе. Све док постоји жеља младих да служе, лако ће Војска да донесе програм и стратегију, а држава да усвоји закон за враћање обавезног војног рока. Реална потреба за попуњавањем јединица Војске Србије постоји и сада, а да смо први степеник ка том циљу направили недвосмислено нам показују ове охрабрујуће бројке – напомиње Радуловић и додаје:

  • Залажем се за поновно увођење војног рока, јер се у супротном доводи у питање одрживост наших оружаних снага у будућности, али и због безбедносног окружења у коме се налазимо. Ипак, овакве промене не могу се десити данас за сутра, то је процес који захтева време и тога морамо бити свесни – сматра он.

Више од 70 одсто грађана за увођење војног рока

Три четвртине грађана Србије подржавају поновно увођење редовног војног рока, показало је прошлогодишње истраживање Истраживачког центра за одбрану и безбедност (ИЦОБ)! Истраживање је спроведено у 11 општина и градова у Србији, на укупно 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура.

  • Укупно 77 посто мушкараца је подржало такав одговор, а жена нешто мање, 74 процента. Када је реч о старосној структури, редовно служење војске има највећу подршку испитаника старијих од 60 година, а најмању у популацији 40 до 49 година – наведено је у ИЦОБ.

Истраживање је спроведено у 11 општина и градова у Србији, у периоду од јануара до маја ове године, на укупно 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура.


Ј. М. – К. М.

Leave a Reply