Председник Белорусије Александар Лукашенко оптужио је Москву да врши притисак на његову земљу да се уједини са Русијом и поручио да то неће дозволити.

У разговору са радницима фабрике папира на истоку Белорусије, Лукашенко је рекао: „Ми имамо своју државу, ми смо суверени и независни“, пренео је АП.

„Својим мозгом и рукама зарађујемо шта можемо, градимо своју државу“, казао је председник Белорусије и истако: „Ми не можемо бити део неке друге земље“.

Русија је престала са испоруком нафте свом постсовјетском суседу након 31. децембра. Две државе нису успеле да се договоре о цени нафте за ову годину.

Овај спор се, како преноси Ројтерс, надовезао на шири геополитички сукоб између Москве и Минска у којем је Лукашенко оптужио Кремљ да покушава да примора Белорусију да уђе у заједницу са Русијом, која би, како каже, означила крај његове политичке каријере.

„Нећу да будем последњи председник Белорусије“, рекао је Лукашенко данас и додао да је са САД-ом, Уједињеним Арапским Емиратима и Саудијском Арабијом разговарао о испорукама нафте, пренела је Белта.

„Имам дивне односе са њима. Кажу – испоручићемо колико год вам треба. Наравно, то је по светској цени. Али квалитет нафте је бољи“, навео је белоруски председник.

Русија на Белорусију гледа као на тампон зону између ње и запада, и подупирала је Лукашенка у последњих 25 година кредитима и енергетским субвенцијама, наводи британска агенција уз напомењу да је та помоћ, међутим, прошле године почела да се смањује.

Руска суспензија није утицала на доток нафте из Белорусије у Европу или на снабдевање природним гасом, али има последице по Белорусију, која се ослања на Русију са више од 80 одсто својих енергетских потреба.

Амерички државни секретар Мајк Помпео би требало да посети Белорусију следеће недеље, што би била прва посета на највишем нивоу једног званичника САД тој земљи у више од две деценије.

Оставите Коментар