Мађарски и словеначки премијери Виктор Орбан и Марјан Шарец затражили су од Европске уније да убрза преговоре о чланству са Србијом.

У разговору у Будимпешти, Орбан је нагласио да “део Балкана који је и даље ван ЕУ не може да буде умирен и стабилизован без развоја Србије”, преноси АП.

Словеначка агенција СТА наводи да су се Орбан и Шарец дали подршку наставку преговора са Србијом, за коју су нагласили да је важан фактор на Западном Балкану.

Том приликом, Орбан је неколико пута поновио да је проширење ЕУ геополитичко питање и упозорио на негативне последице заустављања овог процеса.

Шарец је рекао да би ЕУ требало да тежи томе да продуби односе са Србијом, оценивши да је у интересу свих стабилан Западни Балкан, преноси МТИ.

Њих двојица су изразили, наводи АП, и разочарање одлуком ЕУ да не одобри покретање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

“Послаћемо патролу на границу са Србијом ако притисну мигранти”

Двојица премијера су се осврнула и на ситуацију са мигрантима. Орбан је рекао да у оквиру Вишеградске групе постоји договор да Чешка, Пољска и Словачка пошаљу патролне јединице на границу Србије и Мађарске, ако се нагло повећа миграциони притисак на Мађарску.

Истакао је да тренутно 96.000 миграната користи такозвану балканску руту на путу ка западној Европи и оценио да је немогуће рећи да ли ће покушати да дођу до Мађарске или Словеније преко Хрватске.

Како преноси МТИ, Орбан је рекао да су Мађарска и Словенија веома добро свесне шта значе миграција и нелегални преласци граница.

Додао је да Мађарска веома саосећа са напорима Словеније да брани своје границе и најавио да две земље планирају да заједно упуте медицинску опрему Африци.

Шарец сматра да је најбоље решење да се побољшају услови живљења у земљама порекла миграната као и да се спречи да они напуштају своју отаџбину.

Он је позвао ЕУ да осмисли заједничку политику по том питању.

Оставите Коментар