Нова анти-суверенистичка, про-мигрантска влада Италије поражена је на првом озбиљном тесту, упркос масовном увожењу миграната као нових гласача, ксенократски систем (владавина уз помоћ странаца) претрпео је катасторфални пораз.

Лидер италијанске антимигрантске странке Лига Матео Салвини, која је на челу коалиције десног центра и која је освојила скоро 60 одсто гласова на регионалним изборима у Умбрији, изјавио је јуче да влада премијера Ђузепеа Kонтеа неће бити још дуго на власти.

– Гласали сте и изабрали слободу у име 60 милиона Италијана. Дани господина Kонтеа, министра спољних послова Луиђија ди Маја, бившег лидера Демократске партије Матеа Ренција, који су тренутно илегално окупирали националну владу, одбројани су – рекао је Салвини.

Kоалиција његове странке Лига са партијом Форза Италиа (Напред Италија) некадашњег премијера Силвија Берлуксонија и десничарима из партије Фрателли д’Италиа (Браћа Италије, почетни стих химне) бивше Берлусконијеве министарке Ђорђе Мелони освојила је 57,55 одсто гласова, док је коалиција Ди Мајовог Покрета пет звездица и Демократске партије остварила само 37,48 одсто подршке.

Ово је велики удар за левицу у Умбрији. Ди Мајов покрет био је коалициони партнер Лиге у време када је Салвини био вицепремијер и министар унутрашњих послова, а у септембру се приликом реконструкције владе удружио с опозиционим демократама како би Салвинија спречили да на ванредним изборима сам освоји власт.

Након објављивања резултата, Салвини је рекао да тријумф у Умбрији показује да „Италијани не воле издајице“. Премијер Kонте је оценио да победа опозиције на овим регионалним изборима не сме да утиче на рад владе.

Оставите Коментар