Србији и осталим државама у региону које желе да постану део ЕУ Брисел ће највероватније “сервирати” нова преговарачка правила о приступању, пишу “Новости”.

То би требало да се догоди на следећем самиту ЕУ и Западног Балкана у мају 2020. године, истиће тај лист и додаје да је у игри више модела, а сваки иде у правцу да се земљама кандидатима, уместо проширења, понуди нека врста привилегованог партнерства са ЕУ, тачније економска интеграција без формалног чланства.

Око нове методологије преговарања, тврди лист, увелико се воде директни разговори између две најутицајније земље ЕУ, Француске и Немачке, док се у шире кругове ових договора укључују пре свега најтврдокорније земље када је реч о пријему нових држава – Холандија и Данска.

Договор би, додаје лист, требало да буде постигнут у наредних шест месеци и усвојен у Европском савету у марту следеће године.

Једна од идеја је увођење тзв. секторске интеграције у ЕУ, односно да држава по затварању сваког поглавља практично у потпуности уђе у систем Уније у тој области, а не да, као до сада, чека да постане пуноправна чланица.

На пример, објашњавају “Новости”, када заврши преговоре у области транспорта, саобраћаја или екологије, држава кандидат одмах би имала приступ и свим фондовима ЕУ, као свака друга чланица.

На столу је и “норвешки модел”, по којем би Србији и осталим земљама региона, уместо чланства у ЕУ када достигну потребне стандарде, било понуђено чланство у две кључне европске институције – Европско удружење за слободну трговину (ЕФТА) и Европски економски простор (ЕЕА), чије су чланице Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, које нису у ЕУ, наводи лист.

У бриселским дипломатским круговима тврде да Француска инсистира на томе да се нова приступна правила промене не само за државе које тек треба да почну преговоре, а то су Северна Македонија, Албанија и БиХ, већ и за Србију и Црну Гору, које су одмакле у том процесу.

Има и оних који сматрају да би се ЕУ понела непринципијелно и супротно својим вредностима уколико би Београду и Подгорици променила правила усред трке ка чланству, али је вероватнија опција да ће и Србија и Црна Гора бити обухваћене новом методологијом, закључује се у тексту у “Новостима”.

Оставите Коментар