Српска православна црква није у мисији афирмације и заштите православља и православних верника, она је у националној мисији, она је у националистичкој мисији, а у Црној Гори је то мисија посрбљавања државе, изјавио је председник Црне Горе и лидер владајућег ДПС, Мило Ђукановић.

Ђукановић је без икакве срамоте рекао да он позива све да раде заједно на заштити православља, иако је његов “закон” о слободи вероисповести изазвао бурну реакцију народа.

Kако је навео, “ако желите да уместо тога, или под плаштом тога правите србизацију Црне Горе, е онда ми то не доживљавамо другачије до као великосрпски национализам, и на то наравно нећемо пристати, на то не можемо пристати”.

Наравно, он као и свака дивља звер сатерана у ћошак види опасност за себе, а највећа опасност му је “србизација”, термин којим покушава да бланко окарактерише све који иду на литије, иако на молитвене ходове иду и чланови његове странке и људи који се изјашњавају као Црногорци.

Главни трн у оку му је Српска православна црква, која не жели да му препусти вековне манастире и цркве.

– Они манипулишу емоцијама људи изводећи их на улице, тврдећи да се нешто отима, па још не кажу да се отима од цркве него се отима од тих људи, од верника! И они данас бране оно што је заправо резултат отимачине на штету државе Црне Горе – рекао је Ђукановић.

Он је запитао шта би православљу наудила аутокефална Црногорска црква.

– Шта је наудила православљу аутокефална Српска црква, када се издвојила из Васељенске патријаршије или Бугарска црква, Румунска црква?! Зашто је то сад велика опасност од обнове Црногорске православне цркве? Наравно, одговора нема -каже Ђукановић и додаје да је одговор познат.

Ту је у ствари кључ свега, једним ударцем тиранин жели да отме српске светиње и изузетно вредно земљиште у приморским крајевима, и да паралелно ствара своју “ЦПЦ”, невладину организацију коју су одбили сви, од православних цркава широм света и иначе либералног васељенског патријарха Вартоломеја, преко папе до званичника ЕУ.

Leave a Reply