Поводом кривичних пријава које је Министарство културе Црне Горе најавило против учесника и организатора хуманитарног концерта „За наше Kосово и Метохију“, огласио се и академик Матија Бец́ковиц́.

„Надам се да за тај скандал нец́е чути Харадинај, који Србима не брани да истичу своју заставу и певају своје песме. Уосталом, он ми није забранио да уђем на Kосово, а надам се, ако ми Црногорци не дају да одем у Веље Дубоко, да ц́е ме Харадинај пустити у Плав или Гусиње“ каже академик.

„Шта их брига шта Срби певају, кад тај језик не разумеју, сем ако није истина оно што се прича да су они сви Срби, а ’пише се‘ само тридесет посто“, изјавио је академик Матија Бец́ковиц́ за „Новости“.

Kривичне пријаве које је Министарство културе Црне Горе најавило против организатора и учесника хуманитарног концерта „За наше Kосово и Метохију“ одржаног у уторак у Херцег Новом нови је вид прогона српског народа у Црној Гори. Режим у Подгорици више не прашта било какво јавно испољавање српског идентитета у Црној Гори.

То је и највећи грех гостију и учесника концерта на познатој Kанли кули, који је одржан у оквиру традиционалне манифестације „Трг од ћирилице“. Министарство културе, како је јуче саопштено, њима на терет ставља кршење низа чланова закона – истицање симбола других држава, скрнављење државне химне, као и истицање политичких и националистичких порука.

Власт у Подгорици погодио је масовни одзив житеља Херцег Новог и Боке которске скупу за помоћ KиМ, као и јавно истицање српских застава и репертоар српских песама. На удару владајуће монтенегринске идеологије оличене у негирању свега што има везе са српским народом, посебно се нашао певач Владо Георгиев, који је свом родном граду у један глас са више хиљада посетилаца отпевао песму „Тамо далеко“.

Репертоар концерта је конципиран према поводу, па су доминирале песме посвећене Kосову – Ивана Жигон и „Kосовски божури“ извели су нумеру „Видовдан“, Даница Црногорчевић песму „Сини јако сунце са Kосова“, а група „357“ оду „Христе Боже“. По вољи власти није била ни велика српска тробојка са натписом „Херцег Нови“ која је доминирала позорницом, као ни повод да новљанска парохија Митрополије црногорско-приморске (иначе творац манифестације „Трг од ћирилице“) и хуманитарна организација „Делије“ организују концерт – 800 година самосталности Српске цркве и 640 година од Kосовске битке.

Све то није по вољи режиму, који преко Министарства културе најављује још већу репресију према свима који славе вредности које се не уклапају у дух антисрпске Црне Горе.

„Држава на програме налик прексиноћњем више неће ћутати. Напротив“, саопштило је данас Министарство културе уз претњу да ће одговарати свако коме „концепт манифестација културе буде параван за националистичке поруке и кршење закона“.

„Смотре културе не смеју да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се, као у случају Херцег Новог, њима негира црногорски идентитет“, наведено је у скандалозном саопштењу црногорског Министарства културе.

Још је скандалозније јучерашње саопштење херцегновског одбора Демократске партије социјалиста, које је изазвало низ реаговања опозиционих странака.

„Организаторима је Црна Гора добра само када се из ње сакупљају прилози и шаљу ван земље, када се не плаћа порез на такозване хуманитарне концерте и када они служе као параван за политичке сврхе“, навео је локални ДПС уз опаску да је Владо Георгиев „дежурни мрзитељ Црне Горе“.

„Логично би било да се саопштењем огласио било ко из Србије, макар и Бећковић Матија да витешки одбрани земљу из које потиче. Зато ћемо у његовом одсуству, да се не би ћерали, а ћерат ћемо се ако буде требало, рећи да тзв. хуманитарним концертом Србија није више ‘тамо далеко’ него ‘све даље и даље’“, наведено је у саопштењу ДПС.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић из Херцег Новог, главни организатор манифестације „Трг од ћирилице“, каже да је на кривичну пријаву која ће против њега бити поднета – поносан.

– Ми смо на овом догађају изразили своју љубав према Kосову – у жељи да помогнемо – објашњава прота Никчевић. – Одмазда режима ме не чуди, али ме и не плаши. Због Kосова сам спреман на највећи напор и страдање.

Никчевић негира да је концерт на било који начин био увреда за Црну Гору и њене симболе.

– Не дај Боже да смо увредили Црну Гору. Штавише, ми смо афирмисали њене истинске и изворне вредности. Да ли смо тиме можда увредили власт, о томе нисмо мислили – каже Никчевић и режиму поручује да обрати пажњу на друге народе у Црној Гори и истицање њихових државних симбола, који никада нису припадали традицији Црне Горе.

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић, поводом шовинистичког испада ДПС, њеног вођу Мила Ђукановића јавно пита – од кога и чега наводно штити Црну Гору. Домаћинима концерта, Граду Херцег Новом поручује да не страхују због претње „ћерањем“.

– Нису они кадри никога да ћерају, осим локалних функционера, ћерајући неку своју јадну визију успеха и партијског успона. Биће још прилика да се окупимо и да им својим примером покажемо како Срби из Црне Горе воле, брину о части и људском достојанству – истиче Милачић.

Оставите Коментар