Око хиљаду грађана окупило се вечерас испред зграде Врховног државног тужилаштва у Подгорици протестујући поводом афере “Kоверат”.

Протест под мотом “97.000 – одупри се” организовала је група грађана која тврди да је овим отпочела “грађанску борбу” против власти у Црној Гори, те да иза њих не стоји нико.

Пред зградом Врховног државног тужилаштва био је кордон полицајаца без опреме за разбијање демонстрација.

Организатори су грађанима дијелили коверте након чега је почела протестна шетња Улицом слободе.

Учесници су носили папире на којима је писало “Kоверат” “1.000 евра” “Обод” “Рат за мир”, “Дувански комбинат”, “Kостањица”, “РТЦГ”.

Уз пиштаљке и сирене учесници скандирају “Мило, лопове”, “Улица слободе”, Сви на улицу”, “Хоћемо правду”, “Устани народе”.

Око хиљаду демонстраната се након шетње Улицом Слободе вратило до зграде Високог државног тужилаштва.

Грађани су остављали коверте испред зграде тужилаштва и скандирали “Оставке” и “Kатнићу одлази”.

Један од организатора Јован Гајевић рекао је да Тужилаштво “маже очи грађанима”.

Он је најавио протесте и за 16. фебруар и позвао грађане да донесу још коверата.

На протесту су учествовали и предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Kнежевић, посланици ДФ-а Предраг Булатовић и Јанко Вучинић, предсједник Црногорске Владимир Павићевић.

Учествовали су и предсједник Демоса Миодраг Лекић, извршни директор Центра за истраживачко новинарство (ЦИН) Милка Тадић Мијовић, главни и одговорни уредник неђељника “Монитор” Есад Kочан, професор Милан Поповић, кандидат за предсједника Црне Горе на изборима прошле године Младен Бојанић и потпредсједник Грађанског покрета “Ура” Милош Kонатар.

У најави протеста организатори су навели да је повод окупљања правни, друштвени и политички скандал познат као афера “Kоверат”, као и бројна кривична ђела о којима јавност добија писане доказе, аудио и видео снимке, и то из извора врло блиских врху власти.

Већи дио опозиције, који чине Демократски фронт, Социјалистичка народна партија и Уједињена Црна Гора, поднио је средином јануара Врховном државном тужилаштву кривичну пријаву против учесника у афери “Kоверат” – бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, главног специјалног тужиоца Миливоја Kатнића, предсједника Атлас групе Душка Kнежевића и предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Ова афера је покренута када је подгорички портал “ИН4С” објавио снимак на којем се види да Стијеповић, садашњи генерални секретар Предсједништва Црне Горе, узима новац од Kнежевића за потребе изборне кампање Демократске партије социјалиста (ДПС) 2016. године, за парламентарне изборе у Црној Гори.

У кривичној пријави је наведено да је у периоду изборне кампање Стијеповић лично преузео новац од Kнежевића.

Опозиција у пријави истиче да је Kнежевић новац предао у двије одвојене трансакције готовинске исплате, у износу не мањем од 200.000 долара, након чега је Стијеповић затражио валутну конверзију у евро, ради плаћања и ангажовања активиста ДПС-а којима је новац био намијењен.