Руски председник Владимир Путин сматра да је подела Kосова једино правично решење

Москва се први пут изјаснила да Kремљ подржава постизање компромиса

Да се Путин спрема за преузимање активне улоге у решавању косовског чвора, потврдио је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко

Руски председник Владимир Путин сматра да је подела Kосова једино правично решење које ће обезбедити мир у овом региону. Москва се први пут изјаснила да Kремљ подржава постизање компромиса који, како истичу, неће бити преседан.

– Москва је за постизање компромиса и за решење које заговара Србија. Исто тако спремни смо да се укључимо у разговоре – преносе ставове Kремља извори из дипломатских кругова.

Да се Путин спрема за преузимање активне улоге у решавању косовског чвора, потврдио је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко. Наводећи да је Русија за постизање компромиса, руски дипломата нагласио је да нема разумевања за све оне који тврде да би то решење било преседан у историји.

– Не можемо да разумемо ни изјаву да би подела Kосова створила преседан у Европи. Бивша Југославија је рашчлањена на све могуће начине. И после свега испада да преседан није било ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије, а да би подела Kосова била преседан. Такве изјаве звуче веома чудно – оценио је Харченко у интервјуу Политици.

ПОЛАЗНА ТАЧKА 1244

Према његовим речима, Русија подржава само варијанту која доноси компромис.

– Да не буде забуне око тога да би Русија подржала евентуалну поделу, не. Али можемо да подржимо само варијанту која доноси компромис. Тада да – истакао је амбасадор.

Kаријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да је најбитнија порука да без Русије нема расплета косовског чвора, што је јасна порука свима да расплет мора да буде на нивоу СБ, међународног права и Резолуције 1244.

– Поручено је и да ће Русија подржати све оно што Србији одговара, укључујући и српски став о компромису, шта год то значило, као и да у околностима када је Пандорина кутија одавно отворена нема смисла одбацивати било какво решење уколико се, наравно, две стране договоре – објашњава Миливојевић.

ДУПЛИ СТАНДАРДИ

По његовој оцени, изјава руског амбасадора сведочи у прилог чињеници да је Москва дала предност српском ставу, као и да Русија у свакој варијанти подржавати српски став.

– Јасна је порука другима да не праве рачун без крчмара и да врше притисак на Србију за нешто што Србији не одговара, те да ће Русија подржавати Србију у њеним напорима да нађе компромисно решење – рекао је Миливојевић за Српски телеграф.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић истиче да је јако важно то што су из Русије поручили да нема решења без њих јер је познато да државни врх Русије, укључујући председника Путина, сматра да је решење могуће једино уз поштовање Резолуције 1244 и Устава Србије.

– Такође је познато да Русија најјасније од свих подржава суверенитет и територијални интегритет. Ово што је амбасадор говорио не видим као промену руског става, већ као указивање на политику дуплих стандарда западних земаља – рекао је он.

Медведев долази у Београд на прославу

Руски премијер Дмитри Медведев потврдио је долазак у Београд 19. октобра поводом прославе победе над фашизмом. Током дводневне посете председник руске владе разговараће са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, а на дневном реду биће низ питања из сфере руско-српских трговинских, економских, културних и хуманитарних односа.

Оставите Коментар