Његова светост време проводи углавном у кревету, узима терапију, а лекари са ВМА повремено долазе у Патријаршију да га обиђу

Иако је пре више од десет дана изашао из болнице у којој је боравио због изузетно високе температуре и опште исцрпљености организма, патријарх српски Иринеј (89) и даље се не осећа добро.

Његова светост време проводи углавном у кревету, узима терапију, а лекари са ВМА повремено долазе у Патријаршију да га обиђу. Извори из Цркве наводе да опоравак поглавара СПЦ тече далеко спорије него што је он сам очекивао, будући да је још из болничке собе направио бројне планове и најавио свој долазак на многе догађаје, на које ипак због нарушеног здравља на крају није могао да оде.

Изостао је и са Свечане академије покрај манастира Светог Николе код Kуршумлије, којом је током викенда почело обележавање 850 година Немањиних задужбина у Топлици, али је послао телеграм.

– Поруку Његове светости српског господина Иринеја, који није могао да учествује у овом литургијском сабрању због здравствених разлога, прочитао је епископ крушевачки Давид, члан Светог архијерејског синода СПЦ – саопштила је јуче црквена телевизија “Храм”.

Патријарх је иначе, каже извор, пре времена изашао из болнице.

– И то највише да Хризостом не би председавао Синодому. По правилу, он је мјестобјуститељ у одсуству патријарха, као што је био Амфилохије, кад је патријарх Павле био болестан. Мјестобјуститељ је увек најстарији митрополит у Синоду – а Хризостом је сада једини митрополит у Синоду. Али, ту заказану седницу Синода ипак је отказао дан пред одржавање. Зато што му није било добро – каже извор.

Он наводи и да се по манастирима широм Србије готово свакодневно читају молитве за његово здравље. Тако се и у недељу у Високим Дечанима на литургији којој је присуствовао велики број верног народа, братство манастира заједно с њима крај кивота Светога краља помолио за здравље патријарха.

Оставите Коментар