Алумни клуб Правосудне академије (АKПА) реагујући на јучерашњу изјаву професорке права Весне Ракић-Водинелић дату у емисији “Утисак недеље” у којој је говорећи о стању у српском правосуђу и уставним изменама повезала АKПА са тзв. гонго деловањем и са Удружењем судија и тужилаца са којима АKПА наводно ради у садејству поставља питање: „Чему служе такве увреде на рачун нашег удружења?“

„АKПА је као струковно правосудно удружење које данас броји преко 120 судија и тужилаца и поред тога још више десетина њихових будућих колега које похађају Правосудну академију, основано пре шест година, дакле, много раније него што је јавна расправа о изменама Устава започела“, наводе из овог клуба.

У тој расправи АKПА је, како истичу, активно учествовала залажући се за утемељење правосудних савета и Правосудне академија као институција независних од политчког и сваког другог утицаја, сматрајући да су јасне и јавне процедуре у правосуђу највећа брана злоупотребама, те је у том смислу, наводе, подржала конституализацију Правосудне академије, али истовремено критиковала нека друга понуђена решења дајући предлоге за њиховом изменом.

АKПА је, такође, осудила политичке притиске на правосуђе и бори се, како наводе, против таблоидних напада на судове, тужилаштва и правосудне функционере, те предлаже законске измене као решења за ове проблеме.

„Утисак професорке Ракић-Водинелић да АKПА своје деловање заснива на интересима владајућих политичких елита и у садејству са Удружењем судија и тужилаца једнако је погрешан као што би био онај у коме би се из чињенице да је професорка Ракић-Водинелић у исто време предавала на Правном факултету Универзитета у Београду када и Војсилав Шешељ тврдило да је била у вредносном или политичком садејству са њим. Дакле, АKПА нема ништа заједничко са Удружењем судија и тужилаца, већ напротив, има сасвим другачију визију нашег правосуђа“, наводе из клуба.

Из АKПА поручују да, будући да се АKПА залаже за демократичност, слободу изражавања и дијалог, то поздравља чињеницу што се професорка Ракић-Водинелић упустила у расправљање о проблемима правосуђа и односима судија и тужилаца са политичким факторима, што јесте важна и легитимна тема, али увреда, и то без аргументованог повода, упућена према АKПА, истичу, не треба да буде прихватљив начин на који се та слобода изражавања ужива.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here