Алумни клуб Правосудне академије (АKПА) реагујући на јучерашњу изјаву професорке права Весне Ракић-Водинелић дату у емисији “Утисак недеље” у којој је говорећи о стању у српском правосуђу и уставним изменама повезала АKПА са тзв. гонго деловањем и са Удружењем судија и тужилаца са којима АKПА наводно ради у садејству поставља питање: „Чему служе такве увреде на рачун нашег удружења?“

„АKПА је као струковно правосудно удружење које данас броји преко 120 судија и тужилаца и поред тога још више десетина њихових будућих колега које похађају Правосудну академију, основано пре шест година, дакле, много раније него што је јавна расправа о изменама Устава започела“, наводе из овог клуба.

У тој расправи АKПА је, како истичу, активно учествовала залажући се за утемељење правосудних савета и Правосудне академија као институција независних од политчког и сваког другог утицаја, сматрајући да су јасне и јавне процедуре у правосуђу највећа брана злоупотребама, те је у том смислу, наводе, подржала конституализацију Правосудне академије, али истовремено критиковала нека друга понуђена решења дајући предлоге за њиховом изменом.

АKПА је, такође, осудила политичке притиске на правосуђе и бори се, како наводе, против таблоидних напада на судове, тужилаштва и правосудне функционере, те предлаже законске измене као решења за ове проблеме.

„Утисак професорке Ракић-Водинелић да АKПА своје деловање заснива на интересима владајућих политичких елита и у садејству са Удружењем судија и тужилаца једнако је погрешан као што би био онај у коме би се из чињенице да је професорка Ракић-Водинелић у исто време предавала на Правном факултету Универзитета у Београду када и Војсилав Шешељ тврдило да је била у вредносном или политичком садејству са њим. Дакле, АKПА нема ништа заједничко са Удружењем судија и тужилаца, већ напротив, има сасвим другачију визију нашег правосуђа“, наводе из клуба.

Из АKПА поручују да, будући да се АKПА залаже за демократичност, слободу изражавања и дијалог, то поздравља чињеницу што се професорка Ракић-Водинелић упустила у расправљање о проблемима правосуђа и односима судија и тужилаца са политичким факторима, што јесте важна и легитимна тема, али увреда, и то без аргументованог повода, упућена према АKПА, истичу, не треба да буде прихватљив начин на који се та слобода изражавања ужива.

Leave a Reply