Руско беспилотно подводно возило „Посејдон“ имаће могућност да аутономно избегава непријатељске системе одбране, изјавио је неименовани извор агенције ТАСС.

На путу до своје мете “Посејдон“ ће моћи да избегава и превазиће све баријере против подморница, као и друге непријатељске системе одбране захваљујући потпуно аутоматизованом систему операције, рекао је тај извор агенције.

Према његовим речима, „Посејдон“ ће моћи да досегне дубине од једног километра, а имаће максималну брзину од око 200 километара на час.

– Све то заједно… учиниће возило неуништивим и гарантоваће уништење мете – каже извор.

Агенција ТАСС наводи да није могла да званично потврди веродостојност изјава.

Подсетимо, Конгрес и бројни амерички војни стручњаци, укључујући и генерале Војске САД, признали су да Вашингртон нема одбрану од руског суперсоничног оружја, а Посејдон је само један од смртоносних Путинових пројектила којим може да уништи САД.

Како преноси америчка телевизија Фокс њуз, у извештају главног органа за контролу и ревизију Конгреса САД наводи се да званични Вашингтон нема могућност за одбрану од руског и кинеског хиперсоничног оружја, пошто његова брзина, висина дејства и маневарске способности омогућавају да се заобиђе већина система за противракетну одбрану.

Како се додаје, оно може да се употреби за повећање капацитета извођења напада на великој удаљености уз коришћење и конвенционалног и нуклеарног наоружања.

– Тренутно за то не постоје контрамере – истиче се у извештају.

Америка је под Доналдом Трампом добила највећи војни буџет у историји, али је Русија апсолутно престигла конкуренцију у стварању савременог хиперсоничног оружја.

Русија је увела или уводи у наоружање најмодерније ракетне системе, које тренутно нема нити ће бар у наредних неколико година имати иједна друга држава у свету: „Кинџал“, „Авангард“, „Сармат“… Стварање тог оружја је заправо одговор Москве на распоређивање америчке противракетне одбране на територији других држава.