Паријарх Српске православне цркве Иринеј предводио је освећење и налагање Бадњака испред Храма Светог Саве, а осим великог броја верника присуствовао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик
Патријарх је честитао православним хришћанима широм света Божић традиционалним поздравом ”Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!” и позвао на јединство српског народа где год да живи.

Иринеј је пожелео срећно Бадње вече Србима у отаџбини, али и ван ње, који своју православну веру чувају у својим срцима.

Пожелео је срећан празник и Србима у Републици Српској уз поруку да смо јединствен народ што би, како је рекао, волео да буде случај и са „братском Црном Гором“.

  • Народ у Црној Гори показује да је српског порекла и да чува српску православну веру – рекао је Иринеј и позвао да то јединство буде трајно и чврсто јер сви, како каже, носимо истог Господа у нашим срцима.
  • Надам се да се не делимо и да се не свађамо и да славимо једног спаситеља, то жели јединствена Српска православна црква. Ми сви дишемо једним духом и једном жељом да будемо јединствени народ Светога Саве – поручио је Иринеј.

Патријарх је рекао да смо пред вратима најрадоснијег празника који наговештава долазак богочовека Исуса Христа међу људе што је, како је рекао, највећи догађај у историји људског рода.

Говорећи о бадњаку, Иринеј је казао да је то дрво живота и симбол Христовог рођења.

  • Црква нас позива да чувамо наше обичаје, али да не заборавимо да је суштина у Исусу Христу, који је због нас узео људски облик и тиме показао љубав према нама – поручио је патријарх.

Хришћански верници који рођење Исуса Христа прослављају по Јулијанском календару, данас обележавају Бадњи дан, последњи дан четрдесетодневног поста, који претходи Божићу.

Након присуства литургијама и паљењу Бадњака, верници у својим домовима, са најближим члановима породице окупљају се око посне трпезе исчекујући Божић, један од два највећа празника у хришћанству.

Бадње вече проводе у својим кућама или у црквама на светим поноћним литургијама.

Према обичају од вечерас када се унесе Бадњак у кућу, до доласка положајника на Божићно јутро, не излази се из кућа, нити се други гости примају.

Оставите Коментар