Труднице инфициране новим вирусом корона родиле су здраву децу, а вирус се на бебе може пренети само директим контактом са мајком, каже гинеколог др Милан Миленковић из Универзитетске клинике „Kаролинска“ у Шведској.

Image result for др Милан Миленковић из Универзитетске клинике "Каролинска" у Шведској.


Према његовим речима, досадашњи подаци говоре да су труднице које су биле заражене вирусом корона родиле здраве бебе. Међутим, забележено је да троје новорођенчади инфицираних вирусом Kовид 19, након што су били у контакту са мајком, зараженом овим вирусом.

  • Сем три публикације из Kине са описаних 25 трудница које су се породиле, за сада немамо друге податке, то јест број оболелих трудница од укупног броја трудница или у односу на другу популацију. Досадашњи подаци говоре да нема такозваног „вертикалног преноса“ са мајке на бебу. Вирус корона није изолован ни у плодовој води, крви из пупчане врпце, брису грла и носа бебе, нити у мајчином млеку – објашњава др Миленковић.

Чињеница је да су труднице у овом тренутку више него уплашене, имајући у виду да су, како каже гинеколог, подложније вирусним инфекцијама због физиолошких промена у имунолошком систему.

  • Међутим, он што за сада знамо из стручних публикација је да симптоми KОВИД-19 инфекције нису тако изражени код трудница и да, сем једне упале плућа, није било озбиљних компликација. Такође, те жене нису имале неку хроничну болест која би била додатни фактор ризика. За разлику од актуелног корона вируса, инфекције корона вирусима САРС-ЦоВ1 и МЕРС-ЦоВ су имале тежу клиничку слику код трудница у поређењу са осталим пацијентима који су имали ту инфекцију – каже др Миленковић.

Додаје да су симптоми вируса корона исти код трудница, као и код других оболелих – повишена температура, суви кашаљ, умор, болови у мишицима, отежано дисање, запушен нос, крвави испљувак, ређе пролив.

  • Вирус се дијагностикује такозваном пЦР лабораторијском методом из бриса грла, носа, пљувачке, урина или столице. Савет је исти за труднице као и за остале: останите код куће при првим симптомима, тражите телефонскис савет. Ако не буде боље после неколико дана или се стање погорша, јавите се надлежној установи – саветује доктор.

Према његовим речима, сама инфекција вирусом корона није разлог за завршавање порођаја и царски рез.

  • Само у случају погоршања стања труднице, трудноћу треба завршити и обавити порођај. Описан је само један случај порођаја царским резом у 30. недељи због теже упале плућа код труднице – каже др Миленковић.

Доктор напомиње да се не зна да ли инфекција у првом и другом тромесечју трудноће може имати утицај на бебу. Он додаје да контроле трудноће треба наставити по плану, а заказивањем у одређено време треба да се смањи контакт између пацијената.

  • Препоруке епидемиолога су да се остане код куће при првим симптомима и да се се пре свега потрази телефонски савет. То важи и за труднице и за све људе који имају неки симптом и то је у овом тренутку, уз хигијену руку, највише што можемо да урадимо – указује доктор Миленковић.

Према његовим речима, труднице инфициране вирусом корона могу се породити вагинално, као и да нема података да такав порођај повећава ризик за пренос инфекције на бебу.

Лечење инфицираних жена у другом стању
Гинеколог Миленковић каже да труднице не морају да буду на болничком лечењу, већ да све зависи од тегоба које имају.

  • Лече се антивирусним лековима Лопинавир/ритонавир, антобиотицима по потеби, кортикостероидима. Лечење је исто као и за друге оболеле. Најтежи облици захтевају интензивну негу и респиратор, али за сада немамо извештај да је нека трудница имала потребу за респиратором – каже доктор.

ВАЖНО: Без директног контакта мајке и бебе
Kада је реч о постпорођајном току, важно је избећи контакт између мајке и бебе.

  • Препорука је да се беба изолује од мајке бар на 14 дана. Пошто вирус није изолован у мајчином млеку, мајка може да се „испумпава“ и да се то млеко даје беби, само је битно избеци директан контакт – наглашава др Миленковић.

Оставите Коментар