Анализа међународног института ИФИМЕС указује да НАТО тренутно озбиљно вага између регионалне штете које угледу те организације наноси Мило Ђукановић, и тога колико Ђукановић може да и даље буде гарант спровођења воље моћника НАТО-а у Црној Гори.

Овако аналитичар Игор Дамјановић тумачи закључке најновије студије регионалног тинк тенка са сједиштем у Љубљани, на чијем се челу политичког Савета налази бивши политички директор Беле куће Kрег Т. Смит.

Дамјановић се посебно осврнуо на наводе аналитичара ИФИМЕС-а који тврде да црногорска тајна служба (АНБ), континуирано шаље лажне контраобавештајне информације својим западним партнерима, уз опаску да „уколико је шаљући лажиране податке преко АНБ Црне Горе покушао да обмане НАТО, Мило Ђукановић је показао невјероватну наивност“.

„Само америчка амбасада у Подгорици има акредитованих неколико десетина дипломата а отприлике још толико имају земље чланице ЕУ, а ту су и НВО организације које одавно директно финансирају земље НАТО-а. Нема стога никакве сумње, да све информације које су посредством АНБ-а упућене у обавештајни систем НАТО-а, пролазе и непосредну провјеру на терену, од стране густе мреже дипломата и лица ангажованих у тзв. НВО сектору“, објашњава Дамјановић.

У том контексту наш саговорник напомиње и да је јавна тајна да претходно двоје министара одбране Црне Горе, Милицу Пејановић Ђуришић и Бора Вучинића, који су у јавности били препознати као људи од нарочитог повјерења НАТО-а, Мило Ђукановић није случајно склонио не само са битних државних функција, већ и из јавног живота, а што по Дамјановићу, говори да и унутар црногорског режима има појединаца који су лојалнији центрима моћи на Западу, него самом Ђукановићу.

„Стога и фактор људи у владајућој црногорској номенклатури, који су прво лојални НАТО-у, па тек онда свом локалном шефу, треба такође узети у обзир као фактор који може компромитовати поузданост информација које црногрска АНБ шаље у обавјештајне структуре НАТО савеза“, указује овај аналитичар.

Бесмислене тврдње о добрим односима Ђукановића с Русијом

Осврћући се на ИФИМЕС-ову оцену да Ђукановић наводно и даље одржава добре односе са Русијом упркос јавно изнесеним оптужбама које стално упућује Москви, Дамјановић осим што их сматра бесмисленим, каже да се оне такође могу тумачити и као непријатно подсјећање, а у сврху додатног дисциплиновања црногорског предсједника.

„НАТО-у је савршено јасно да је Ђукановић сада њихов најдисциплинованији политички војник не из убјеђења, већ због инстикта за политичким преживљањем, због чега он на Западу никада није успио да стекне пуно повјерење. Чак ни НАТО не цијени конвертитство“, истиче Дамјановић.

Kоначно, овакве анализе, према мишљењу нашег саговрника, у најмању руку представљају сигнал да на Западу и те како има размишљања да НАТО треба да ускрати подршку Ђукановићу и престане да се мијеша у црногорска унутрашња политичка питања.

„За НАТО не би било ништа неуобичајено и да Мило Ђукановић доживи судбину многих компромитованих државника широм свијета, које је НАТО прво довео на власт, потом деценијама подржавао и на крају пустио низ воду да доживе неславан политички крај“, закључује Дамјановић, пише Спутњик.

Оставите Коментар