Из Белгије је стигло 740 пушака за специјалце, али то је уједно и последња набавка из иностранства. Убудуће ће српски војник носити српску модуларну „Заставину“ пушку М17. То је потпуно нова пушка, која има нека решења револуционарна и у светским размерама.

Војска Србије добила је јуришне пушке белгијске производње СКАР-Л, чиме је завршен пројекат опремања специјалне бригаде од 1.500 војника. Програм опремања, чији је циљ унапређење оперативне и функционалне способности Војске Србије, почео је пре две године, а пушке које су стигле користиће специјалне јединице.

Српски специјалац тако ће бити опремљен као његове колеге у Америци, Великој Британији, Немачкој и Француској. Пушке су произведене у чувеној фабрици из Херстала, која има 120 година искуства у изради оваквог наоружања, каже за Спутњик помоћник министра одбране Ненад Милорадовић.

– Пушка је у калибру 5,56 мм. Има добро дефинисану ергономију, има преклопни кундак са подесивом образином, обостране команде, затим шине на које се могу инсталирати разне врсте помоћне опреме, нишански системи – дневни и ноћни, пригушивачи. Може врло брзо да се поново напуни кад се потроши, да се веома брзо замени оквир са муницијом. Пушка је у овој класи оружја једна од најбољих у свету – каже Милорадовић.

Он за Спутњик објашњава да су овај тип оружја изабрали управо они који ће га користити, припадници наших специјалних јединица. Свуда у свету специјалне јединице имају привилегију да саме дефинишу своју доктрину и начин употребе оружја, одабрали су оно што им највише одговара. Нису бирали само пушку, већ и осталу опрему.

У оквиру пројекта „1.500“ у последње две године набављено је 26 различитих група наоружања – најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке, падобранске опреме.

У Војсци Србије посебно су поносни на термовизијске и опто-електронске системе којима је удесетостручена способност војске да ноћу уочава циљеве на одређеним координатама. Из Белгије је стигло 740 пушака, али то је уједно и последња набавка из иностранства.

Убудуће ће српски војник носити српску модуларну „Заставину“ пушку М17. То је потпуно нова пушка, која има нека решења револуционарна и у светским размерама, објашњава саговорник Спутњика.

– Пушка има нови калибар од 6,5 мм, то је одлично балистичко решење. Ради се о метку који је базиран на чаури за чувени калашњиков метак 7,62 пута 39, у који је интегрисан пројектил супериорних балистичких карактеристика. То је пушка у чијој је основи систем калашњикова, са дугим трзањем клипа. Направљена су решења која омогућавају да се заменом цеви користи нова муниција знатно бољих карактеристика или стандардна, коју иначе користи аутомат калашњикова – објашњава Милорадовић.

На питање када бисмо могли да имамо 3.000 супервојника, јер је о том броју сјајно опремљених људи раније било речи у медијима, Милорадовић каже да је сигуран да ће се оваквом наоружањем опремати већи број припадника Војске Србије. „Називом пројекта ‘1.500 плус’ желели смо да истакнемо да је реч о наставку пројекта модернизације осталих јединица“, каже Милорадовић.

– Као у свим војскама света, специјалци имају приоритет, а после њих, савременом опремом треба опремити и остале. У оквиру пројекта ‘1.500 плус’ треба опремити још пешадијских јединица, остатак војно-полицијских јединица и друге. Опрема и нишански системи, али и лична опрема војника ће бити на највишем светском нивоу, макар на нивоу на коме се у овом пројекту опремају специјалне јединице – сигуран је Милорадовић.

Дакле, Војска Србије опремила је ударни одред снага за брзе интервенције. Хиљаду и по војника сада има најбољу опрему која се могла наћи и на домаћем и на страном тржишту. Кључна ствар је што су српски суперратници много боље опремљени за ноћне борбе него досад, захваљујући модерним нишанским справама, које би у наредних неколико година требало да имају сви војници.