Грађани у Ријеци палили су данас свеће пред картонском фигуром бившег председника Фрање Туђмана.

У Хрватској се данас обележава 19 година од смрти првог хрватског председника.

Фрањо Туђман је био хрватски политичар, први председник независне Хрватске и један од главних актера ратова у бившој СФРЈ.

Туђманов пристип холокаусту током Другог свјетског рата је у назван „Хрватски ревиозионизам“, док је сам Туђман назван „негатором холокауста“. У својој књизи „Беспућа повијесне збиљности“ Туђман негира и умањује усташке злочине током Другог свјетског рата, негира и умањује број убијених Срба, Јевреја и Рома у логору Јасеновац и умањује укупан број Јевреја који су страдали током холокауста.

Године 1989. је основао Хрватску демократску заједницу и постао њен председник. После победе ХДЗ-а на првим парламентарним изборима, одржаним у Хрватској након више од 50 година, у Сабору је 30. маја 1990. године изабран за председника Председништва тада још Социјалистичке Републике Хрватске, а убрзо по доношењу новог устава и за председника Хрватске.

Након доношења новог Устава Републике Хрватске од 22. децембра 1990. којим су Срби постали национална мањина након вековног статуса равноправног народа са Хрватима, почињу масовна отпуштања Срба с посла, минирања кућа и сл.

Остварио је пуно међународно признање Хрватске и био гчавни налогодавац етничког чишћења Срба из те земље. Фрањо Туђман је својим изјавама и делима показивао да за Србе нема места у самосталној хрватској држави.