Након што је председник Хрватске Зоран Милановић напустио прославу 25. годишњице хрватске злочиначке акције „Бљесак“ у Окучанима због инцидента с натписом „За дом спремни“ рекације се нижу једна за другом.

Једна која је посебно упала у око, а коју су пренели медији широм региона, је изјава члана Председништва БиХ Милорада Додика.

“Сва наша историја везана је за то да једни обележавају победе, а други комеморације”, казао је Додик новинарима након што је положио венац на споменик који су локалне власти у Босанској Градишки подигле у знак сећања на Србе погинуле током операције „Бљесак“.

Истакао је да му је ипак било драго да чује да је председник Хрватске Зоран Милановић напустио обележавање у Окучанима јер су се тамо појавили натписи „За дом спремни“.

“То је добар пут да се односи поступно нормализирају и верујем да ће Хрвати као и Срби наћи начин мирољубиве коегзистенције у којој неће бити сукоба и у којој ћемо сачувати сећање на жртве”, казао је Додик.

Потом је нашироко елаборирирао своје виђење историје и односа међу народима у регији од успостављања Крајине па до распада СФРЈ и успостављања дејтонске БиХ уз констатацију како су сва преломна збивања значила „голготу за Србе“.

“Бранићемо слободу народа и његову државу РС онако како се брани и Србија”, казао је Додик.

Данас се навршава 25 година од хрватске војне акције „Бљесак“ када је за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протерано 15.000 Срба, а убијено 283.

У том нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага 1. маја 1995. године на Западну Славонију, која је била под заштитом снага Унпрофора, за само 36 сати убијено је 283 Срба, већином цивила, од којих 57 жена и деветоро деце, а 15.000 их је протерано са својих огњишта.

Leave a Reply