Стране обавештајне службе, пре свега енглески МИ-6 и америчка ЦИА, и те како су умешане у атентат на премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године. Оваква сазнања директно произлазе из транскрипата разговора двојице обавештајаца Ендрјуа Монктона (МИ-6) и Дејвида Блека (ЦИА) уочи убиства и непосредно након тога.

Подсетимо, пре неколико дана Српски телеграф је објавио тврдње бившег министра и познатог адвоката Боже Прелевића, који је био актер судског процеса након убиства Зорана Ðинђића, да су премијера Србије ликвидирале стране обавештајне службе. Он је тада рекао и да за то има доказе.

Из разговора које су пресреле српске службе види се да су МИ-6 и ЦИА планирале у Србији операцију „Мач“, како су њихови оперативци правили спискове за хапшења у акцији „Сабља“, која је уследила после атентата, те због чега је Ђинђић изгубио наклоност Запада, па су Американци и Енглези морали да пређу на план Б и још много тога…

Први транскрипт
(састанак у „Мажестику“, 7. март 2003. године – пет дана пред атентат)

* Неколико дана пре овог сусрета Дејвид Блек се вратио из Беча, где се састао са својим надређеним Строубом Талботом, који му је пренео инструкције из Вашингтона о покретању операције „Мач“ (званично: обрачун са организованим криминалом у Србији и политичким противницима тадашње владајуће гарнитуре). Из овог пројекта касније проистиче полицијска акција „Сабља“. У „Мажестику“ се среће са Монктоном.

М: Kако је било?

Б: Лепо. Био сам два дана тамо, али време ме није послужило. Падала је киша. Строуб баш није био расположен за неке необавезне приче, а Дојч се појавио накратко… Обезбедио нам је место састанка, рекао да има неких неодложних обавеза и изгубио се.

М: Шта су одлучили?

Б: Kрећемо са операцијом „Мач“. Значи, све како је договорено. Циљ акције уклонити препреке… Политичке, пре свега… Значи ДСС, радикали и социјалисти. Kао што знаш, операција је подељена на три сегмента, с тим што ћемо се сада концентрисати само на план А. План Б и Ц засад нису у нашем фокусу јер, ако све буде ишло како треба са планом А, ове друге две варијанте неће ни бити потребне.

М: У реду. Ми смо спремни за сваку акцију, али боље је да операцију носе ови из Државне безбедности, а да ми само логистички делујемо, односно да повежемо активности на терену. Kако војску искључити из свега?

Б: Жандармерија ће операционализовати акцију. Сугерисало се да Гури и Сретен Лукић буду ударне игле. Они су погодни за овакву врсту посла, јер им је за вратом Хаг. „Поскок“ не треба много експонирати јер тамо има много непоузданих и сумњивих. Михајловића ћеш ти упознати са основним смерницама операције, док је Бил (амерички амбасадор Монтгомери, прим. аут.) добио задатак да о свему обавести премијера Ђинђића.

М: Ако ово завршимо како треба, имаћемо стабилност у Србији на дужи рок. Треба се припремити и на евентуалне протесте грађана на улицама… Срби су чудни, буне се кад то нико од њих не очекује. После последњих иступа не можемо више бити сигурни ни у Ђинђића. Kако реагује Строуб на онај његов испад у Бањалуци (интервју у којем тражи да се истовремено и по истом принципу решавају питања Kосова и Републике Српске, прим. аут.)?

Наставак текста биће објављен на сајту Republika.rs

Advertisements
--