БОН – Историјски пад Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), сестринске странке демохришћана немачке канцеларке Ангеле Меркел, у Баварској, упућује на потрагу за коалиционим партнером, а као логичан избор намећу се Слободни бирачи, наводи Дојче веле (ДW).

„Нисте чули за њих? Није ни већина Немаца“, наводи ДW објашњавајући каква је то странка и ко је заслужан за њен успех.

У имену Слободни бирачи не пише ни да су хришћански ни да су социјални ни демократски. Боја у спектру политичких партија – непозната. Нити се представљају као алтернатива нечему или некоме.

У већем делу Немачке људи једва да су и чули за њих, па опет су у недељу узели чак 11,6 одсто гласова на изборима у Баварској. То значи да би лако могли да постану мањи партнер у власти најбогатије немачке покрајине.

Одговор се може дати у две речи: Хубер Ајвангер. То је носилац листе Слободних бирача. На неки начин, он је цела партија.

Слободни бирачи су се утаборили у Баварској и суседној и једва нешто мање богатој покрајини Баден-Виртембергу. Посебно су јаки у сеоским подручјима. Једини покрајински парламент у којем су заступљени јесте управо баварски, али им је јучерашњи скор рекорд. Први пут су тамо ушли 2008. са 10,2 одсто гласова, па то поновили 2013. са 9 одсто. Броје свега 4.500 чланова.

Они су конзервативни, баш као и вечити владари Баварске, ЦСУ. Залажу се за традицију, желе да подстакну дијалекте и да се у школама учи о завичају и домовини.

Избегличка политика Слободних бирача не разликује се много од политике ЦСУ. И они желе јаче граничне контроле, мање досељавања породица избеглица, консеквентне депортације и брже одлуке о азилу.

Такви какви су, Слободни бирачи су постали су покупили гласове незадовљних бирача ЦСУ којима је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) ипак превише радикална. Тако су Слободњаци главни разлог што је АфД, додуше први пут, ушла у баварски Ландтаг са двоцифреним скором (10,2 одсто), али је ипак узела мање него што се надала.

Наводи се да, додуше, Слободни бирачи имају теме у којима се доста разликују од ЦСУ. Тако се залажу за бесплатне вртиће, више буџетских субвенција у области становања – али то нису претеране препреке уколико се збиља упусте у озбиљне коалиционе преговоре са ЦСУ.

Ипак постоји црвена линија код које ће договор бити тежи: Слободњаци свом силом одбијају да се велики међународни аеродром у Минхену прошири и добије и трећу писту. То су експлицитно написали у свом програму.

Ајвангер је алфа и омега у партији. ДW наводи да је потребан цео пасус да се наброје његове функције: он је савезни шеф Слободних бирача и такође шеф Слободних бирача у Баварској; шеф је посланичке групе у покрајинском парламенту, а учествује у локалној власти града Ротенбурга, као и окружној власти округа Ландсхут.

Ајвангер је рођен 1957. и почео је да се бави политиком када му је било 30 година – у Слободним бирачима, за које тада тек баш нико није знао. Наводно је одувек мислио да је баварска ЦСУ превише арогантна, превише самоуверена. И сада је Ајвангер довео своју странку до врхунца.

Али, шта даље? Ајвангер тврди да су у његовом табору „последњи разумни конзервативци“, али ипак види ЦСУ као природног партнера. Могуће је да ће се Немачка наслушати доњебаварског дијалекта којим поносно говори овај хоби-ловац. После избора су га питали шта ће бити ако га премијер Баварске Маркус Зедер позове у коалицију.

„Био бих спреман. Ако он каже ‘да’, онда идемо“, одмерено је рекао Ајвангер, преноси Дојче веле

Advertisements