Председница Хелсиншког комитета Србије Соња Бисерко казала је да треба одложити попис на неко време јер нова власт припрема Закон о држављанству управо због пописа.

“Треба спречити мењање Закона о држављанству у Црној Гори, јер ситуација је сувише напета и радикализована у самој Црној Гори – а чињеница је да се Србија мешала у изборе у Црној Гори преко цркве али и финансијски и лобистички и можда би било опортуно да се питање пописа одложи на неко време”, казала је Бисерко за Побједу.

Она сматра да власт у Србији злоупотребљава свој Устав.

“Проблем је како се Устав Србије спроводи јер он је написан тако како је али је и проблем што се Србија свугде меша. Са друге стране проблем је што ће нова влада Црне Горе вероватно мењати Закон о држављанству који би омогућио овима овде да гласају у Црној Гори – што би повећало број Срба у Црној Гори са тим људима из Србије. Из Србије су наговестили да има много више Срба и попис можда покаже да их има чак преко 40 посто. Њихов циљ је смањити број Црногораца на 25 одсто чиме би Црна Гора постала друга српска земља”, рекла је Бисерко.

Према њеним речима у Црној Гори постоји довољно потенцијала да се одупру новој агресији Србије.

“Понашање опозиције, њених лидера и појединаца ствара атмосферу у Црној Гори да се упитају да ли је то заиста права опција која би водила Црну Гору у наредном периоду и мислим да долази до неке врсте отрежњења. Много ће зависити од тога како ће се ДПС позиционирати на предстојећем конгресу и како ће се понашати у будућности: да ли ће бити довољно спреман и организован да се супротстави таквим налетима. Потребно је активније ангажовање суверениста – медијско, јер ово је била медијска победа и ту треба тражити супротстављење такве политике која долази из Београда”, закључила је Бисерко.

Иначе, Соња Бисерко, хрватска држављанка, је јавности позната по антисрпском деловању и потписница је „Апела 88“ којим је Србија оптужена за потоњу кризу у Црној Гори, брутална хапшења од стане пораженог режима Мила Ђукановића и прогона православног становништва и свештенства. Она је такође, према писању медија, за време НАТО бомбардовања отворено позивала на убијање цивила, и јавно говорила како је осветила братовљеву смрт који је погинуо као припадник Збора народне гарде Фрање Туђмана у борбама са крајишким Србима.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар