Још један напад на Србе у Хрватској догодио се пре три дана, у уторак, а претучен је српски повратник из околице Ријеке.

Српски повратник прво вербално па физички нападнут уз увреде на националној основи.

Kако сазнаје Индеx од Милана Ераковића, правног саветника Српског народног већа, 70-годишњи повратник Добривоје Арсић био је вербално а потом и физички нападнут од стране непознатих особа од којих је једну нападнути препознао као станара суседне зграде.

Физичком нападу претходило је вербално вређање на националној основи, након којег је повратник позвао полицију два пута. Индикативно је да су нападачи знали име и презиме повратника те вређање је било усмерено на његову националност те чињеницу да је повратник.

Kако се долазак полиције одужио дошло је и до физичког напада. Иако је повод свега био проблем паркирања испред стамбене зграде то не може бити оправдање вређања на националној основи те физички напад особу од 70 година која је још и инвалид.

Српско народно веће поднело је кривичну пријаву у среду године уз сугласност повратника за кривично дело претње, наношење телесних повреда те узнемиравања против непознатих починитеља.

Из Српског народног већа сумњају да је и поступање полиције било етнички обојено.

  • Нажалост имамо неформална сазнања да је поступање полицајаца нажалост етнички обојено. Наиме против нападача нису поднесене прекршајне пријаве већ против жртве напада. Према речима нападнутог једино чињеница да је срчани болесник спречила је његово привођење током ноћи те упућивање прекршајном судији. Иако је господин Арсић у четвртак 22.08. 2019. године око подне тражио увид у спис то му није омогућено него је тражено од њега да то направи у писменој форми, што је он и учинио. Kако је у међувремену стигла кривичне пријаве од стране Српског народног већа од претходног дана полиција хитно позива господина Арсића у око 14 сати на разговор поводом пријаве који траје четири сата иако је Арсић у прединфартном стању – поручио је Ераковић.

Појашњава како то није први пут да приморско-горанска полиција тако поступа.

  • Слично поступање Полицијске управе Приморско-горанске имали смо 2015. године приликом одржавања представе ХНK Иван Зајц где су гледаоци и посетиоци вербално вређани по националној основи од стране наводно припадника „Армаде“ а у ствари чланова опскурне Аутохтоне Хрватске странке права. Физички напад на једног од посјтиоца од стране особа које су вређале и добацили увреде гледаоцима карактерисан је као „ремећење јавног реда и мира“. Међутим поступање радника показало је изразиту необјективност где је нападач „упозорен“ што год то значило а против нападнутог је подигнута прекршајна пријава. Kако је прекршајни суд након утврђивања доказа утврдио да није било говора о било каквом прекршају од стране господина који је оптужен те доноси ослобађајућу пресуду на исту ПУ Приморско-горанска улаже жалбу! Толико о професионалном поступању ђелатника ПУ ПГЖ те се надамо да кад је реч о овом случају образац необјективног поступања неће се поновити – поручио је Ераковић.

Оставите Коментар