Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је наду да ће договор о новом имену Македоније бити у интересима Атине и Скопља и подрже га подржати становници обе државе.

© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIY
© SPUTNIK / MIKHAIL VOSKRESENSKIY

„Увек смо наглашавали да се залажемо за проналажење договора око тог проблема, без мешања споља, без постављања неких вештачких услова. Говорили смо да ћемо подржати одлуку која ће бити у интересу Грчке и Македоније и која ће имати широку народну подршку. Надам се да је договор који је јуче објављен управо такав“, рекао је Лавров на прес-конференцији у Москви.

Са своје стране министар иностраних послова Грчке Никос Коциас је навео да је спољна политика Грчке активна, демократична и вишепланска. Према његовим речима, на тим условима је Влада Грчке решила тај проблем како би се прекинуо спор око имена Македоније.

Грчка и Македонија после 27 година спора постигле су јуче договор о новом имену. Како је саопштио македонски премијер Зоран Заев, то је Република Северна Македонија. Постизање споразума поздравио је врх Европске уније, као и саме чланице. Високи званичници Европске уније честитали су премијерима Грчке и Македоније, Алексису Ципрасу и Зорану Заеву, на решености и лидерству у постизању „историјског споразума“ о имену Македоније, уз оцену да то доприноси „преображају целог региона југоисточне Европе“.

Извор: sputniknews.com

--