Србија је већ деценијама једно од жаришта светске шпијунаже, а најактивније су америчке, британске и француске обавештајне службе. Од свих њих истичу се ЦИА и МИ6.

Љубан Каран, пензионисани пуковник некадашње Контраобавештајне службе ЈНА, објашњава да страни шпијуни овде раде на подривању безбедности државе, желе да утичу на изборе, али и да доведу погодне личности на кључна места у држави, односно да протежирају одређене личности на државне позиције или послове који има доносе моћ утицаја на политику државе… Баве се такође и компромитацијом личности које им не одговарају.

Према неким запањујучим проценама у Србији делује и до 60 страних обавештајних служби, међу којима је велики број оних које нас безбедносно угрожавају.

– У овом тренутку, то су сигурно обавештајне службе земаља НАТО. Водеће су америчка ЦИА и ДИА и британски МИ6, који на балканском простору имају улогу координатора, па у своје акције укључују све службе новопримљених чланица. Хрватска и албанска су јаке и нимало нису за потцењивање, а Американцима и Британцима служе као поуздан ослонац на Балкану. Без њих нема озбиљнијих акција на простору Србије и републике Српске – тврди Каран и напомиње да моћне службе увек упошљавају и мале локалне службе, попут црногорске, чији оперативци због познавања методологије и људи представљају добру подршку за операцију против Србије.

Бивши оперативац Божидар Спасић каже да се стране агентуре у Србији баве и различитим саботажама које имају за циљда уруше одређене делове система. Он упозорава да је Србија тренутнои једно од жаришта шпијунаже, пре свега због ситуације на КиМ и других безбедносних изазова.

– Има и неколико хиљада агената који свакодневно роваре по Србији и будно посматрају шта се догађа у политичком, војном и економском смислу. Има активних агената, спавача који се по потреби активирају, али и кртица, које имају појединачне задатке – објашњава Спасић.