Фински адвокат Симо Пиетилаинен, који је радио у мисији Еулекса на Kосову, изјавио је да у косовским судовима постоји висок степен корупције.

Пиетилаинен је то рекао за један фински лист, истичуц́и да на Kосову поред злочина и мржње постоје и случајеви крвне освете, преноси Тањуг писање портала „Kосово онлајн“.

„Оптужени често измичу правди подмиц́ивањем или их од одговорности ослобађају њихови људи у судовима“, рекао је он и додао да грађани на Kосову не верују правном систему и другим институцијама.

Kако је рекао, „бескрајне контрадикције“ између Београда и Приштине, висока незапосленост и недостатак инвестиција извор су фрустрације и недостатка визије.

„Људи имају бескрајну жељу да побегну у иностранство“, рекао је Пиетилаинен, који је током прве три године на Kосову решавао приватизационе спорове са Врховним судом, док је прошле године радио као експерт за управљање кризама у Приштини.

Говорец́и о крвној освети, фински адвокат је истакао да „спирала освете траје 80 година“, и да „убиства из части и крвне освете нису исламска веровања, вец́ древна уобичајена пракса“.

Према његовим речима, мисија Еулекса није могла да интегрише у косовски систем оно што је „најбоља европска пракса“, али је била у стању да утиче на спровођење правде у тешким случајевима ратних злочина.

Оставите Коментар