Ако успемо да решимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције целог региона Западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата.

То је поручио мађарски премијер Виктор Обран.

Орбан је на питање да ли је за Србију добро што је за комесара за проширење предложен Ласло Трочањи, рекао да би му, да је он Србин, било драго, и то из три разлога.

 

У том контексту он је подсетио да је Мађарска председавала ЕУ у време када се завршавао процес интеграције Хрватске Унији и када су се решавала важна питања с чиме се, како је навео, његова земља добро изборила.

Орбан је, стога, рекао да је Мађарска земља која има искуства са евроинтеграцијама.

Он је, такође, истакао да се много људи у Мађарској сећа да је животни стандард у Србији некада био бољи.

„Знамо шта је Србија била и шта може да постане. Ако постоји позитивана визија Србије, то је мађарска визија“, рекао је Орбан, додајући да су Мађари некада желели да живе у земљи где је квалитет живота био као у бившој Југославији.

Орбан је нагласио да су контакти између Србије и Мађарске добри.

Он је додао да је, када се говори о проширењу, Србија кључна земља.

„То је највећа земља, имају велику војску, економију и популацију. Ако успемо да нађемо решење за интеграцију Србије, процес интеграције целог региона биће убрзан јер је кључ за отварање ових врата Србија“, закључио је Орбан.

 

Да је Европска унија раније примила Северну Македонију, Црну Гору и Србију, данас не би на милионе илегалних миграната било у западној Европи, поручио је Орбан.

Kоментаришући расподелу позиција новим комесарима у Европској комисији, Орбан је рекао да она одражава ојачану позицију Вишеградске групе.

Орбан је напоменуо да су двојицу потпредседника у новој Kомисији номиновале земље Вишеградске групе.

За Трочањија, бившег мађарског министра правде, Орбан је рекао да има „леп и велики задатак“ и да он разуме компликоване аспекте проширења..

Мађарски премијер је изразио наду да ће Трочањи добити подршку Европског парламента.

Оставите Коментар