Улицама Подгорице прошла је велика литија, након које се обавило саборно крштење и пливање за Часни крст. Хиљаде верника предводио је митрополит Амфилохије
Пре почетка пливања за часни крст на ушц́у Рибнице у Морачу, окупљени грађани упутили су политичку поруку.

  • Црна Гора и Србија — то је једна фамилија – скандирали су грађани окупљени на обалама двеју река у Подгорици.

На градској плажи Сињавац у Бијелом Пољу одржано је традиционално пливање за часни крст! До крста је први стигао Ненад Милићевић! Догађају је присуствовало неколико хиљада грађана, након пливања почела је и традиционална регата, преносе Бјелопољске новости.

  • Сва царства овога света која нису разумела правду љубави и истину божију су пропадала и ништа од њих није остајало – поручио је у беседи у храму Св Спаса на Топлој Јован Васић.

Упркос томе, додао је “ и у наше време, царства овоземаљска планирају своје филозофије, идеологије, политике занемаријући реч и истину Божију, не познају речи покајања, милосрђа, љубави опроштаја, правде и истине“ рекао је Васић. Након литургије која је истовремено служена и у цркви Светог арханглеа Михаила у Старом граду, из оба храма кренуле су реке људи које су се стопиле у једну и мирно вијугале према Шкверу сведочећи неслагање и протест Новљана против закона о слободи вероисповести.

На Шкверу је обављено освећење мора и организовано пливање за богојављенским крстом које су по традицији организовале херцегновске црквене општине и Ватерполо клуб „Јадран ветеран“. Први су до часног крста допловали Никола Радонић (18) и Игор Балтић (16). Радонићу је ово друга победа од три досадашња учешћа, а Балтић се први пут надметао са још 68 учесника шо је и рекордан број.

Најмлађи међу њима био је дванаестогодишњи Ђорђе Васиљевић, а најстарија Рускиња Лаура Федорова.

Победници кажу да температуре мора од девет степени а ваздуха 14 није била велики изазов – воља и вера су јаче, коментарисали су.

И на литургији, и у протестној шетњи за одбрану светиња али и на Шкверу били су предсендик Општине Херцег Нови, Среван Kатић и потпредсендик Милош Kоњевић.

Оставите Коментар