БИВША припадница Војске Црне Горе (ВЦГ) Марија Анђелић тврди да јој, након четири године службе, уговор недавно није продужен јер је објавила на друштвеној мрежи Инстаграм фотографију литије са Жабљака, као и због тога што није хтела да буде члан ДПС-а.

Она је казала да је након што је објавила фотографију литије распоређена на службу у Колашину шест месеци, где је, како каже, дискриминасана по више основа. Након повратка у јединицу Ваздухопловство, речено јој је, како тврди, да јој уговор неће продужити јер се смањује број запослених. Истиче да у Војсци напредују само они који подржавају ДПС. За помоћ се обраћала и министру Предрагу Бошковићу, али, како каже, безуспешно.

Министарство одбране (МО) је одговорило је да је заменик команданта Ваздухопловства ВЦГ у законском року покренуо поступак за престанак службе десетарки Марији Анђелић, истеком уговора о служби, а на основу Закона о ВЦГ, из разлога што потребе службе нису захтевале да се са њом закључи нови уговор о служби.

– У ВЦГ сам почела да радим 2016. године. За четири године службе четири пута сам се пријављивала за мировну мисију у Авганистану, прошла целу обуку и нисам могла да пођем, нараво жеља је била због искуства, а свакако и да бих решила стамбено питање. Сумњам да је највећи проблем био то што су моји родитељи опозиционари. Завршила сам успешно све курсеве који су везани за моје формацијско место. Своју дужност сам обављала у складу са Законом о ВЦГ. На свом инстаграм профилу објавила сам слику литије на Жабљаку. Преузела сам је са интернета и објавила са посветом „Жабљачни моји, срце ми је уз вас“, „Вјера” – појашњава Анђелић.

Наводи да након тога следи њен прогон, те да је упућују у Колашин на шест месеци за потребе службе.

– Послата сам у јединицу Пешадија која нема никаквих формацијских додирних тачака са јединицом у којој сам радила, а то је Ваздухопловство. У Колашину ми није дозвољено коришћење смештаја у касарни иако ме следује.Тада ми је речено да ми 15 дана „излазе” у сусрет а након тих 15 дана морала бих додатно да радим у кухињи за надокнаду за смештај у касарни. Осјећала сам се понижено да ми се као припадници војске нуди рад у кухињи а заузврат да бих имала смештај, као да сам у средњем веку код неког робовласника. Била сам приморана да плаћам смештај, јер нисам могла свакодневно да путујем од Подгорице до Колашина. Одмах сам се обратила за накнаду трошкова одвојеног живота како бих бар једним делом санирала трошкове које издвајам за стан у Колашину с обзиром на то да сам подстанар у Подгорици и да за то са мојом породицом издвајам новац, а све од плате војника и немам као подофицири и официри накнаду на плату за закуп стана. Нажалост, мој захтев је одбијен решењем у којем пише да Закон о ВЦГ родитеље не препознаје као чланове уже породице када се ради о остварењу права на одвојени живот и да ме то право следује само ако имам брачни статус или децу. Сматрам да сам тим решењем доведена у дискриминаторан положај у односу на сва друга лица која имају право на ову накнаду – прича Анђелић.

Додаје да се након шест месеци вратила у своју јединицу где јој је након месец саопштено да јој неће продужити уговор поред свих позитивних мишљења.

– На службеном разговору командант ППК Благојевића рекао је „знате како новонастала ситуација захтева смањење припадника ВЦГ”. Министарство одбране (МО) у току мог отпуста и након њега расписује више конкурса где су тражили пријем лица у ВП-у на дужности за које сам обучавана и које сам обављала као оператер (РУ ХАРРИС). Такође, на моје место примљен је нови у ВП-у као оператер на ХАРИС уређају баш на истом месту где је мени речено да нема потребе за мојим ангажовањем. Примили су преко 100 нових у ВП-у и цивилних лица, и даље их примају – упозорава Анђелић.

Она каже да у ВЦГ примају, унапређују и остављају на посао војнике који се јавно декларишу за ДПС и који су активисти те партије.

– Неки од њих се налазе и на одборничким листама у локалним парламентима. Такође, јавно на својим друштвеним мрежама објављују статусе подршке ДПС-у, чак и свечано уручивање чланских карата. Познато је да Закон о ВЦГ изричито забрањује да припадници војске јавно исказују своја политичка мишљења и припадање било којој политичкој партији.Све то раде јавно а „велики војни безбедњаци и команданти” то наводно не виде и не реагују. Лично мени није продужен уговор јер нисам хтела да будем члан ДПС-а. Остављају ме без егзистенције на правди Бога знајући да сам подстанар, да сам кредитно задужена, само зато што сам верник – каже Анђелић.

Тврди да је доста њених колега остало без посла јер нијесу чланови ДПС-а.

– Све бенефите службе па и више од тога уживају само они који слепо подржавају политику ДПС-а коју Предраг Бошковић, начелник генерал Дакић и директор за људске ресурсе Воков споводе преко својих ситних понизних поданика. За све то их је и министар наградио паушалом од по 200 е за „посебне заслуге у гашењу пожара и отклањању последица пандемије”. Сви упућени у ВЦГ добро знају позиције на којима су именовани и да никакве везе немају са разлогом паушална, већ да је исти чиста надокнада за политичку послушност – истиче Анђелић.

Министарство одбране: Поступали у складу са Законом о ВЦГ

У МО кажу да се Марија Анђелић у служби у ВЦГ налазила у уговорном односу, на одређено време, на период од три године, те да се уговор продужава, односно престаје у складу са потребама службе.

– Марија Анђелић је у складу са чланом 104 Закона о Војсци Црне Горе, због потреба службе, повећаног обима и сложености послова, те непопуњеношћу чете професионалним војним лицима, као и због повећаног обима посла и сложености задатака из домена чете била привремено упућена на рад у Пешадијски батаљон у Колашину. За наведено привремено упућивање били су испуњени сви услови и то: предлог начелника Генералштаба, потребе службе и акт министра о привременом упућивању. У делу навода да је именована ускраћена за одвојени живот, напомињемо да је увидом у службену евиденцију и на основу приложене документације утврђено да именована није у брачној или ванбрачној заједници, нити да има децу, те се у смислу остваривања права на накнаду у складу са Правилником о накнадама трошкова лица у служби у Војсци Црне Горе сматра самцем, односно именована није испуњавала услове за накнаду трошкова за одвојени живот, па јој из тих разлога накнада за одвојени живот од породице није ни призната. Марија Анђелић је била постављена на формацијско место техничар/ка радиорелејних и телефонских веза уједно возач/ица у Воду везе, Ваздухопловство ВЦГ. Ступањем на снагу нове формације ВЦГ 2019. наведени Вод везе више не постоји, тако да њено радно место није могло ни бити попуњено. Лица у служби у ВЦГ напредују искључиво у зависности од стручних и радних способности, компетенција, квалитета рада и остварених резултата, а у службу у ВЦГ се примају у складу Законом о ВЦГ – тврде у МО.

Оставите Коментар