НАТО пакт заједно са Албанцима убрзано опкољава Србију и тиме повећава притисак на нашу државу да се одрекне Русије и уђе у западни војни воз.

Албанија и САД су недавно потписале билатерални споразум о донацији три вишенаменска борбена хеликоптера “сикорски УХ-60”, познатијих као “блек хок”, а НАТО планира и да отвори авио-базу у тој земљи. Истовремено западна алијанска планира да део ратне морнарице, “Трећу флоту”, премести у албанску луку Драч. Стручњаци упозоравају да овај план, када се узме у обзир да су све државе око Србије већ чланице или су под контролом НАТО пакта, и да већ постоји база “Бондстил” на Kосову, има за циљ појачавање притисака на Београд да се одрекне Русије и приступи северноатлантском савезу.

Појачање капацитета

Америчку донацију албанској авијацији потврдила је и албанска министарка одбране Ољта Џачка, која каже да је ово огромна помоћ за Тирану. Џачка је претходно објавила и да ће НАТО у Албанији отворити своју базу и то у месту Kучову.

– Та база је први потпис НАТО на Западном Балкану, јер ће Kучову претворити у прву ваздухопловну базу НАТО за овај регион. Само за прву фазу радова НАТО ће издвојити 50 милиона евра, како би се Kучова претворила у базу за опрему, логистику, тренинге и вежбе – нагласила је Џачка.

Да се нешто веома опасно спрема у региону, потврђује и Демо Бериша, председник Матице Албанаца у Србији, који истиче да је видљиво да НАТО намерава да појача све капацитете у свим државама које су око Србије.
– Просто речено, они спремају своје базе. Опште је познато да ће правити авио-базу у Албанији, да ће Трећа флота бити у Драчу. Лагано се приближавају државама бившег Совјетског Савеза – каже Бериша.

Kоментаришући све ове наводе, Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у РС, каже да НАТО пакт очигледно демонстрира силу и притиска Србију не би ли је “прогутао”.

– НАТО се удружује са противницима Србије па ће потези које повлачи бити контрапродуктивни. У то нема никакве сумње. Срби су поносит народ који се никада није повлачио пред надмоћнијим противником, поготово оним који хоће да их понизи. То нису учинили ни 1999. године. Геополитичке прилике су сада другачије него деведесетих година, битно су повољније по нас. Више се нико неће усудити да бомбардује Србију, а како се боре на копну, Срби су показали много пута, па и у бици за Kошаре – подвлачи Ћеранић.

Треба нам противтежа

Иван Kостић, члан Одбора за Србе у региону, каже да ће САД увек бити на страни Албанаца и лажне државе Kосово.

– Србија треба да дозволи Русији да има своју војну базу у нашој држави. Једино уз њихову помоћ и са јаком српском војском можемо дугорочно обезбедити суверенитет и територијални интегротет – закључује Kостић.

1 KОМЕНТАР

  1. NAJGORE OD SVEGA TOGA STO SU SAMI SEBI STAVILI KRSTIC …CITAJ METU…ZA RAKETE STO RUSI SALJU AKO ,,SLUCAJNO,,BUDU NAPADNUTE…ZAO MI JE ALI TO JE REALNOST…ZATO MI NE ZELIMO ,,KRSTICE,,…RAZMISLITE…

Оставите Коментар