Свима је већ познато да су наше „комшије“ Хрвати своје сребро на Свјетског првенству у фудбалу прославили уз лично присуство контроверзног хрватског пјевача Маркa Перковића Томпсона. Он је у аутобусу са фудбалерима Хрватске у Загребу уз грљење и пјевање усташких пјесама, био једини услов хрватксе момчадије на повратку кући.

Веома добро познати стихови некадашњег бившег угоститеља који се током домовинског рата латио оружја и по истоме добио надимак Томпсон.

Неки од стихова представљају и Томпсону химну:

„Јасеновац и Градишка Стара,
То је кућа Максових месара.
У Чапљини клаоница била,
Много Срба Неретва носила и

„Ој Неретво теци ми на страну,
Носи Србе плавоме Јадрану.
Кроз Имотски камиони журе,
Возе црнце Францетића Јуре.“

Све ово и не би било толико чудно да је можда неко друго презиме у питању, можда неко које звучи овако баш хрватски, али истина је сасвим другачија. Презиме Перковић је црногорског поријекла, а ево и саме истине коју сам позвана да јавно напишем и потврдим ону стару народну „Ако је Турчин крвав до лаката, потурица је до рамена“.

Ми Перковићи (моје дјевојачко презиме) смо из Црне Горе, има нас са Чева од којих су моји, из Куча и знам да на приморју има Перковића. Ови са Чева су поријеклом од славног братства Вукотића и сви славимо Светог Арханђела Михаила, ови из Куча славе Митровдан, док ови које знам са приморја славе Светог Николу.

Прије више од пар вјекова, од ових мојих неки су пошли на Косово, неки су преко Гацка отишли даље па их има и у Босни током времена исламизовани и ови у Хрватској од којих је дотични господин који се у свом уштаству доказао.

Тамо такође постоји и мјесто које се зове Перковић негдје аутопутом од Загреба, не знам тачно сада, мада сам сликала када сам пролазила туда. Summa summarum: Томпсоне бих те питала зашто толико мрзиш то што су ти преци били, чему толики јад и жал? Шта год урадио и колико људи на покољ Срба позвао, остајеш и сам поријеклом Србин и то из Црне Горе!

П.С. Да ли се можда сјећаш и своје крсне славе?

Драгана Мијушковић

Извор: in4s.net