Припадници јединица ПВО Војске Србије извршили су на војном полигону „Пасуљанске ливаде“ прво бојево гађање из система ПВО „Панцир С1“.

Према речима министра одбране Александра Вулина, „он сада постаје део наоружања Војске Србије“.

Присуствујући Заједничкој тактичкој вежби са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Русије, министар је оценио да је „Панцир С1“ оружје које „гарантује дуготрајни мир“.

„Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше војске који је био на обуци за употребу система ‘Панцир С1’, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији“, навео је Вулин а пренело Министарство одбране.

Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“, командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић навео је да је у питању прва таква вежба јединица ПВО и оценио да је „од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Русије“.

„На овој вежби, укључујући и прву етапу у Русији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД ‘Панцир С1’. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност“, навео је Јанковић.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Русије генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом „одлично“ и додао да је реч о првој таквој обуци са српским колегама.

Он је након успешно изведеног гађања, министру Вулину уручио макету система „Панцир С1“.

За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, две борбена средства „Панцир С1“, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Русије, пребазиране су на интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде“, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.

Артиљеријско ракетни систем за противваздухопловна дејства „Панцир С1“ намењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Оставите Коментар