Документарно-играни филм “Коридор 92” о једној од најзначајнијих битака Војске Републике Српске, аутора Слађане Зарић, премијерно је приказан на РТРС-у у оквиру обележавања Дана Републике Српске, 9. јануара.

Овај филм бави се хронологијом једне од најзначајних битки Војске Републике Српске – битком за пробој коридора у Посавини и базиран је на сведочењима учесника борби, припадника готово свих јединица које су учествовале у операцији.

На основу њихових прича реконструисани су догађаји који су утицали на даљи исход борбе – спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобођење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемесечне борбе на Ободном каналу и Кострешу и коначно ослобођење Брода.

Документарно-играни филм покрива дешавања у општинама Модрича, Оџак, Дервента и тадашњем Босанском Броду, у којима је деловао Први крајишки корпус Војске Републике Српске, носилац војне операције “Коридор”.

Филм се бави и страдањима српског становништва у хрватским логорима на простору Посавине у периоду пре отпочињања војне акције ВРС март-јун 1992. године.

У логорима у Посавини било је заробљено око 2.800 Срба, међу којима и 106 деце.

За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуђено 19 припадника Хрватског већа одбране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.

Операција “Коридор”, како се званично звала ова велика војна акција, за становништво обе Крајине значила је живот. Омогућила је поново успостављање снабдевања храном, струјом, доставу лекова.

Због недостатака кисеоника, до којег је дошло после пресецања путне комуникације са Југославијом, у бањалучком породилишту током маја и јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Пробој Коридора био је те 1992. године питање опстанка или нестанка српског народа у једном делу Републике Српске.

Филм хронолошки прати догађаје од 3. марта, када су снаге Хрватске војске уз припаднике Хрватског вијећа одбране ушле на простор БиХ и у даљем напредовању пресекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године када је ослобођен Брод и када су остварени циљеви операције “Коридор”.

У сценама реконструкције борби учествовали су припадници Војске Србије који су пружили и логистичку подршку у реализацији филма.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, током акције “Коридор” у општинама Модрича, Дервента, Оџак и Брод погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине.

Према хрватским подацима, страдао је 1.261 војник Хрватске војске и ХВО-а.

Оставите Коментар