Павле Драгишић (25) први је допливао до Богојављенског крста данас Ади Циганлији, где је у воду на температури од три степена скочило 55 пливача, међу којима и једна девојка. За часни крст плива се данас и у Земуну, у Савамали, Гроцкој, Обреновцу, Сурчину, Панчеву…

Фото: AP Photo/Дарко Војиновић
Фото: AP Photo/Дарко Војиновић

Пливању за часни крст на Ади претходила је литургија, а епископ Стефан пренео је и поруку патријарха СПЦ Иринеја, који данас присуствовао пливању за часни крст у Земуну.

– Поносан сам што сам власник другог Богојављенског крста. Не размишљам о хладноћи, за часни крст пливам од 2014. године и једино тада сам био шокиран кад само скочио, јер ми је то био први пут. Раније сам се припремао, вежбао тако што сам пливао у хладној води, а сада сам се већ навикао – казао је он окупљенима на пуним трибинама.

Драгишић, дипломирани инжењер електротехнике, већ је једном, 2015. године, први допливао до крста.

Фото: AP Photo/Дарко Војиновић
Фото: AP Photo/Дарко Војиновић

Најбрже до Часног крста на Дунаву у Београду допливао је Данило Прендић, а на Земунском кеју Часни крст освојила је Јована Лепосавић (18).  Чак 243 пливача пливало је данас за Часни крст у Земуну, а пре него што су скочили у ледени Дунав благосиљао их је патријарх српски Иринеј.

У Новом Саду припадник Жандармерије први до Часног крста

Припадник Жандармерије Марко Вучковић први је допливао до Богојављенског крста у Дунаву, код Сремске Каменице. Марко је био први од око 100 учесника, а пливало се укупно 33 метра, од обале до места где је крст остављен у реку.

Марко Вучковић са Часним крстом, Фото: Град Нови Сад
Марко Вучковић са Часним крстом, Фото: Град Нови Сад

Пливању је претходила литургија у Храму рођења пресвете Богородице у Сремској Каменици, а заменик градоначелника Новог Сада Срдан Кружевић је казао да је данашњи догађај показао да наш народ поштује традицију и пријатељске односе и да има светлу будућност.

– Данас је више од 100 храбрих и часних момака и девојака ускочило у Дунав, међу њима и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетичанин, на кога сам поносан и за кога сам навијао, али је, ипак, најбржи  био Марко Вучковић који је победнички изнео крст. Медутим, важно је истаћи да су сви учесници победници и да заслужују искрене честитке – изјавио је Кружевић.

Ватерполиста Михаило Аџић први у Ћуприји

На традиционалном Богојављенском пливању за часни крст у Ћуприји, победио је двадесетдвогодишњи ватерполиста из Крушевца Михаило Аџић.

Њему је председник општине Ћуприја Нинослав Ерић уручио златник, дар Скупштине општине.

Пливало се на Великој Морави, код моста на регионалном путу Јагодина – Ћуприја – Параћин, а крст за који се пливало у реку је спуштен са моста. Пливачи су кренули из парка карај Мораве.

У такмичењу је учествовало око 30 пливача а бодрило их је око 300 Ћупричана.

Пре такмичења, у месној цркви одржано је Богојављенско богослужење и литија улицама Ћуприје.

До часног крста у Ужицу допливао матурант Економске школе

У последњих 12 година, од како се у Ужицу плива за часни крст, никада више није било такмичара него данас. У хладњу Ђетињу испод купалишта Плажа се винуло њих 94, од којих је до крста допливао Јован Тодоровић, матурант Економске школе из Ужица.

Јован Тодоровић најбрже стигао до Часног крста на Ђетињи, Фото: З.Г.
Јован Тодоровић најбрже стигао до Часног крста на Ђетињи, Фото: З.Г.

– Члан сам Пливачког клуба „Ужице“ и први пут учествујем на богојављенском пливању. И у будуће ћу, ово је за мене велики успех и велико искуство – казао је Тодоровић.

Међу најмлађим био је седамнаестогодишњи Филип Грујић, ученик треће године средње школе „Радоје Љубичић“.

– И мени је први пут да пливам за Богојављенски крст. Није било хладно и прелеп је осећај. Тренирам ватерполо – рекао је млади Филип.

Ива Ристановић, Фото: З.Г.
Ива Ристановић, Фото: З.Г.

Најстарији је био Јурица Стојановић из Ужица са својих 59 година живота.

– Више од 40 година пливам у Ђетињи за викенд када је Богојављење, а ово ми је четврти пута да учествујем у пливању за Богојављенски крст. За мене је хладна вода прелепа – рекао је Јурица.

Литија је прошла ужичким улицама, Фото: З.Г.
Литија је прошла ужичким улицама, Фото: З.Г.

Међу девојкама су биле Ива Ристановић трећа година Ужичке гимназије и Тамара Стојановић (22), обе из Ужица. Пливачи су на ужичку Плажу стигли са мноштвом суграђана у литији која се кретала од цркве Светог Ђорђа где је јутрос служена литургија.

Млади пливач Никола први до Богојављенског крста у Требињу

Овогодишњи носилац Богојављенског крста у Требињу је Никола Телебак (19), млади члан Пливачког клуба „Леотар“, коме је ово друго по реду богојављенско пливање. Овогодишње богојављенско пливање на Требишњици остаће упамћено као пливање са највише учесника, њих око седамдесет.

– Први пут сам пливао прошле године и још тада одлучио да ћу сваке наредне године бити учесник, јер се ово не може описати речима, а овај крст који држим – дражи ми је од свих медаља које сам до сада у пливању освојио – казао је Никола.

И он је, као и бројни његови претходници који су од ратних година до данас пливали за освештаним Богојављенским крстом, рекао да му није сметала хладна Требишњица да учини максималан напор.

Зоран Видовић херој на реци Укрини у Дервенти

Двадесетшестогодишњи Зоран Видовић први је допливао до Часног крста на реци Укрини у Дервенти  у Републици Српској.

– Шет година учествујем и пети пут освајам Часни крст. Нешто ме вуче да то чиним, мотивација долази сама. Осећај је неописив, вода добра. Сваке године кажем нећу више, али дође празник па се одлучим на учешће – рекао је Видовић, који је по занимању бравар.

Горан и Слађана први у Подгорици

Најмасовније Богојављанско купање у Црној Гори и ове године је одржано у Подгорици, где је на ушћу Рибнице у Морачу за Часним крстом пливало велики број људи. Први до крста допливали су Горан Чађеновић и Слађана Ћуковић. Пливању за часни крст на Скалинама и ове године присуствовао је велики број грађана. Окупљени су певали косовске песме. Најстарији учесник је Веселин Мугоша 69 година.


З.Г./С.К.